MENU

Η μία εκ των δύο φιναλίστ του φετινού τελικού των γυναικών στο Wimbledon είναι η Ονς Ζαμπέρ. Η Τυνήσια αθλήτρια, στα προημιτελικά απέκλεισε την περυσινή κάτοχο του τίτλου Ελένα Ριμπάκινα και στα ημιτελικά το Νο.2 του κόσμου Αρίνα Σαμπαλένκα. Αμφότερες τις νίκησε με ανατροπή, παίρνοντας αρχικά ρεβάνς για τον χαμένο περυσινό τελικό από την Ριμπάκινα, στερώντας στη συνέχεια την άνοδο στο Νο.1 από την Σαμπαλένκα.

Η ίδια θα βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον τελικό του Wimbledon, συμμετέχοντας για τρίτη φορά στην καριέρα της σε τελικό Major τίτλου έχοντας ακόμη μία παρουσία στο περυσινό US Open. Βέβαια, τα παραπάνω αποτελούν πρωτόγνωρες εμπειρίες για την 28χρονη αθλήτρια, μιας και η καριέρα της παρά το δυναμικό ξεκίνημα, πέρασε χίλια κύματα.

Η Ονς Ζαμπέρ από μικρή ηλικία είχε ξεχωρίσει ως ταλέντο. Όπως η ίδια έχει δηλώσει το τένις το αγάπησε μέσω της μητέρας της, με την οποία έκανε για ώρες προπόνηση. Μόλις στα 16 της χρόνια η Ζαμπέρ έγινε η πρώτη Αφρικανή τενίστρια, η οποία κατέκτησε το Roland Garros στην κατηγορία των junior. Αυτό και μόνο έκανε τις βλέψεις του κοινού για την Τυνήσια τεράστιες. Ωστόσο, αυτές οι βλέψεις σταμάτησαν μόλις η Ζαμπέρ ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα.

Τα εμπόδια ήταν πάρα πολλά και τα οικονομικά προβλήματα δεν την άφηναν να εξελιχθεί όπως οι άλλες αθλήτριες. Η καταγωγή της, όπως έχει αποκαλύψει και η ίδια, ήταν αυτό που έκανε πολλούς χορηγούς να της γυρίσουν την πλάτη στα πρώτα της βήματα. Τα οικονομικά της ήταν τέτοια που δεν της επέτρεπαν τα μεγάλα ταξίδια και τις μεγάλες διοργανώσεις. Μάλιστα, για να κάνει οικονομία και να μπορεί να παίρνει μέρος σε πιο πολλά τουρνουά, η ίδια προσέλαβε τον σύζυγό της για προπονητή.

Το γεγονός αυτό, το οποίο προκλήθηκε από την κακή της οικονομική κατάσταση, ήταν και το μόνο που της έκανε καλό. Η ομάδα που δημιούργησε από την Τυνησία, αλλά και ο άντρας στη θέση του προπονητή της έδωσαν τη δύναμη να κάνει σιγά-σιγά βήματα προόδου. Αργά και σταθερά, αλλά πάντα προς το καλύτερο.

To 2017 κατάφερε και μπήκε στο Top 100 του ranking, κάνοντας την πρώτη συμμετοχή της σε τελικό της WTA στο Kremlin Cup στην Ρωσία, όπου έχασε από την τότε Νο.14 της παγκόσμιας κατάταξης Ντάρια Κασάτκινα. Το 2019 έφτασε μέχρι τον τρίτο γύρο του US Open, ενώ την επόμενη χρονιά έγινε η πρώτη Αφρικανή τενίστρια που έφτασε ως τα προημιτελικά του Australian Open. Έτσι, μπήκε στο Top 50.

To 2021, μετά από τόσα χρόνια προσπάθεια, η Ονς Ζαμπέρ έκανε το... ξεπέταγμα που αναζητούσε. Έγινε η πρώτη τενίστρια από την Αφρική που μπαίνει στο Top 10 της WTA, κάτι το οποίο συνόδευσε με τον πρώτο της τίτλο επαγγελματικό τίτλο στο 250άρι του Μπέρμιγχαμ. Την αμέσως επόμενη χρονιά, η Τυνήσια κατέκτησε το τουρνουά Μasters στην Μαδρίτη καθώς και το γερμανικό Open.

Αποκορύφωμα η πρώτη της συμμετοχή σε τελικό Grand Slam, όπου έχασε από την Ελένα Ριμπάκινα με 2-1 σετ (6-3, 2-6, 2-6). Ο πρώτος τελικός έφερε και τον δεύτερο σε Major τουρνουά και πιο συγκεκριμένα στο US Open, αλλά δεν έφερε και τη νίκη μιας και η Ζαμπέρ γνώρισε την ήττα από την Ίγκα Σβιόντεκ με 2-0 σετ (6-2, 7-6|5|). Παρά τις ήττες στους μεγάλους τελικούς, η σεζόν της ήταν τόσο καλή, με την ίδια να σταματά στο Νο.2 της παγκόσμιας κατάταξης, θέση η οποία μέχρι και σήμερα αποτελεί την καλύτερη στην καριέρα της.

Τη φετινή χρονιά η Ονς Ζαμπέρ, από πολύ νωρίς αναγκάστηκε να περάσει τις πόρτες του χειρουργείου. Η Τυνήσια, μετά το Australian Open, ενημέρωσε πως ένα μικροπρόβλημα στο αριστερό της γόνατο θα την κρατούσε εκτός αγωνιστικής δράσης. 

Η 28χρονη επέστρεψε τον Φεβρουάριο, με την πρώτη της συμμετοχή μετά την επιστροφή της να είναι στο Indian Wells. Αν και άργησε να βρει ξανά τα πατήματά της, τον Απρίλιο κατέκτησε τον τέταρτο τίτλο της καριέρα της στο Τσάρλεστον ενώ στο Roland Garros έφτασε έως τα προημιτελικά. 

Και έτσι φτάνουμε στο τρίτο Grand Slam της σεζόν, το Wimbledon, στο οποίο η Ονς Ζαμπέρ βρίσκεται στον τελικό απέναντι στην Μαρκέτα Βοντρούσοβα, με την Τυνήσια να επιθυμεί την κατάκτηση του αγαπημένου της τροπαίου. Του τροπαίου που κοσμεί την αρχική του κινητού της.

 

Από το μηδέν στα… πάντα: Η ονειρώδης ιστορία της Ονς Ζαμπέρ