MENU

Ο Βασίλης Σπανούλης έδωσε μία άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη στο basketmews.com , στην οποία κλήθηκε να παρακολουθήσει βίντεο μερικών από των πιο σημαντικών στιγμών της καριέρας του, μίλησε για την αξία αυτών των αναμνήσεων, το σεβασμό που τρέφει για τον Δημήτρη Διαμαντίδη και τόνισε την τιμή που αισθάνεται τόσο για την αναγνωρσιμότητα των συστημάτων του από θρύλους του αθλήματος όπως ο Στέφεν Κάρι όσο και την ένταξη του «Σπανούλης» play στο παιχνίδι αρκετών ομάδων του NBA.

Για το αξιομνημόνευτο buzzer beater μπροστά στον Δημήτρη Διαμαντίδη που έκρινε το πρωτάθλημα του 2016:

«Το είχα ξεχάσει αυτό… Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα buzzer-beater που σημείωσα στην καριέρα μου. Έχω χάσει πολλά σουτ σαν αυτό, αλλά όταν πιστεύεις, έχεις το κουράγιο και προπονείσαι κάθε μέρα σε τέτοια σουτ, θα έρθουν στιγμές σαν αυτή όπου με ένα σουτ θα κατακτήσεις ένα πρωτάθλημα».

Όταν ρωτήθηκε αν ο άλλοτε αρχηγός του Παναθηναϊκού του κάνει παράπονα για το εν λόγω σουτ, ο ίδιος απάντησε με χιούμορ:

«Όχι. Δεν μου κάνει ποτέ», ενώ πρόσθεσε: «Αρχικά, γενικά έπαιξε σπουδαία άμυνα. Το χέρι του είναι κοντά μου, πήγε να κόψει το σουτ. Ο Δημήτρης είναι ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς στην ιστορία, έχει τεράστια χέρια, πήγε να κόψει το σουτ. Το σημαντικό είναι ότι συνήθως έκανα side step δεξιά. Εκείνη την στιγμή σκέφτηκα ότι το περίμεναν και είπα στον εαυτό μου να πάω αριστερά επειδή δεν το περιμένουν, για αυτό το έκανα αυτό».

Όσο για το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένας σκόρερ κατά τον ίδιο: 

«Για εμένα, η σημαντικότερη ικανότητα ενός σκόρερ είναι να μπορέσει να δημιουργήσει απόσταση για να σουτάρει, οπότε προσπάθησα να το κάνω αυτό πηγαίνοντας αντίθετα από ότι άλλες φορές. Για αυτό δημιούργησα καλή απόσταση, ενώ ο Γκιστ δεν ήρθε να κάνει παγίδα, όπου θα έπαιρνε άλλος το σουτ και είδα την ευκαιρία».

Για την χαρακτηριστική κίνησή του, το side step:

«Το τέλειο side step είναι να το κάνεις γρήγορα, ώστε να έχεις μισό δευτερόλεπτο να πάρεις απόσταση, ώστε να δεις καθαρά το καλάθι».

Για το νικητήριο καλάθι του Πρίντεζη στον τελικό της EuroLeague με την ΤΣΣΚΑ το 2012:

«Ωραίες αναμνήσεις. Πριν την τελευταία βολή του Σισκάουσκας, είπα στον Παπανικολάου να μου δώσει γρήγορα την μπάλα για να πάμε στην επίθεση. Η πρώτη μου επιλογή είναι πάντα να σουτάρω ή να πάω προς το καλάθι και μετά να διαβάσω και να αντιδράσω, να μην αποφασίσω απο πριν τι θα κάνω. Αρχικά λοιπόν απέρριψα το σκριν (σ.σ πήγε αντίθετα από το σκριν), κάτι που έκανα συχνά στην καριέρα μου, προσπάθησα να πάω προς το καλάθι επειδή θέλαμε δίποντο, όχι τρίποντο. Πήγα δυνατά προς το καλάθι, αλλά είδα τον Κιριλένκο εκεί και τον Πρίντεζη έτοιμο για το αγαπημένο του σουτ. Πάσαρα από ένστικτο επειδή εμπιστεύομαι όλους τους συμπαίκτες μου και έτσι βρηκα τον σωστό παίκτη στο σωστό σημείο, άρα πήρα την σωστή απόφαση».

Για ένα σύστημα του Περιστερίου bwin από την περσινή σεζόν, που οδήγησε σε κάρφωμα του Χάμερ: 

«Σε αυτή την δράση το 5 δίνει fake pick and roll και την ίδια στιγμή ο περιφερειακός ανοίγει το γήπεδο. Μετά παίζουμε Pick and Roll, αλλά χωρίς επίθεση. Μετά ο σουτέρ κάνει curl και αν δεν είναι ελεύθερος, τότε το 5 ρολάρει και σκοράρει - επειδή πολλές ομάδες αλλάζουν στα σκριν. Την διαφορά την κάνει το timing στο σκριν. Στο μπάσκετ αυτό είναι το πιο σημαντικό. Πολλές φορές πρέπει να διδάξεις ειδικές συνθήκες στους παίκτες, ώστε να δουν τι σκέψη μπορεί να έχει ο αντίπαλος προπονητής. Εγώ ας πούμε λέω ότι μετά από τάιμ-άουτ οι προπονητές αποφασίζουν να κάνουν blitz ή αλλαγές».

Για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σύστημα σχολίασε ο Στέφεν Κάρι:

«Είδα το σχόλιο. Είναι τεράστιο κοπλιμέντο ότι ο Στεφ Κάρι είδε αυτό το play όταν πρόκειται για το Περιστέρι και όχι για την Ρεάλ, την Μπαρτσελόνα, τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό, μία ομάδα δηλαδή που δεν είναι γνωστή στις ΗΠΑ. Είναι κοπλιμέντο για τον οργανισμό και εμένα».

Για τον ημιτελικό με την Team USA στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2006, όπου ήταν ο πρώτος σκόρερ στον θρίαμβο της Ελλάδας:

«Είχα τεράστιο κίνητρο επειδή είχα ήδη υπογράψει στους Ρόκετς. Ήθελα να αφήσω το σημάδι μου και να κάνω τους πάντες να καταλάβουν ότι πήγαινα στο NBA για να παίξω έναν σημαντικό ρόλο και όχι απλώς να βρεθώ εκεί».

Για το πώς ετοιμαζόταν για τα μεγάλα παιχνίδια:

«Πάντα σκεφτόμουν την επόμενη φάση. Ποτέ να δεν έπρεπε να ήμουν απογοητευμένος αν κάτι δεν πήγαινε καλά και δεν ενθουσιαζόμουν όταν κάτι πήγε καλά. Έδινα το 110% σε κάθε φάση, την καρδιά μου και ήθελα να είμαι εξαντλημένος μετά από κάθε ματς επειδή τα έδωσα όλα, βλέποντας μετά τι έγινε».

Για το σύστημα «Σπανούλης» και για το γεγονός ότι με αυτό αγωνίζονται πολλές ομάδες του NBA:

«Παίζαμε αυτό το σύστημα με τον κόουτς Ντούντα. Ήταν ένα απίστευτο σύστημα και το έτρεχα συχνά επειδή ένιωθα άνετα. Το πιο σημαντικό είναι να κοιμήσεις” τον αντίπαλο και να μην του δείξεις ότι θα πάρεις το πρώτο σκριν από το 4. Έτσι διδάσκω στους παίκτες μου να μην δείχνουν ποτέ στον αντίπαλό τους πού θα πάνε, παρά να κοιμήσουν τον αντίπαλο και μετά να πάνε στην αντίθετη κατεύθυνση. Η πρώτη σκέψη σε αυτό το σύστημα είναι να βγω και να σουτάρω αμέσως (σ.σ όταν πάρει την μπάλα), επειδή πολλοί παίκτες απλώς έπαιρναν την μπάλα και έπαιζαν Pick and Roll. Ποτέ όμως δεν παίρνεις την μπάλα για να παίξεις αμέσως το Pick and Roll. Πρώτα πρέπει να δεις το σουτ και αν δεν νιώθεις άνετα ή η άμυνα είναι καλή, τότε παίζεις το Pick and Roll. Η πρώτη σκέψη κάθε παίκτη είναι να κοιτάξει το καλάθι».

Έχω ακούσει ότι πολλές ομάδες του NBA, όπως οι Τζαζ και οι Νάγκετς, παίζουν αυτό το σύστημα. Ακούω ότι πολλοί παίκτες του NBA προσπαθούν να παίξουν αυτό το σύστημα. Αυτό είναι απίστευτο. Είναι πάνω από τίτλους αυτό. Η αγάπη του κόσμου, των παιδιών, το να σε θυμούνται ξέροντας ότι έχουν ένα σύστημα που υπάρχει σε όλο τον κόσμο είναι πάνω από τίτλους για εμένα».

Σπανούλης για το τρίποντο με Διαμαντίδη: «Από τα σημαντικότερα buzzer beater της καριέρας μου» (vid)