MENU

Σερφάρω στα social media να ξέρετε φίλοι μου. Μη με έχετε για κανέναν τυχαίο. Μπούμερ είμαι, αλλά εξελιγμένος. Viral έχει γίνει η σύγκριση του Βρετανικού μουσείου με αυτό του Ολυμπιακού. Trentάρει η συζήτηση για το ποιος έχει τα περισσότερα. Γι’ αυτό είμαι εγώ, ο Γιάννης σας. Να δίνω λύσεις σε ζητήματα καυτά της εποχής μας. 

Αρχίζω λέγοντας τούτο: Σεβασμός σε κάθε γωνιά ιστορίας. Ειδικά τα μουσεία ιστορικής λαίλαπας και «απαλλοτρίωσης», πρέπει να τα έχουμε ψηλά. Μαθαίνουν οι νέοι μας. Θυμούνται οι παλαιότεροι. Εδώ εντοπίζω το πρώτο πλεονέκτημα του μουσείου της ΠΑΕ Ολυμπιακός. 

Το Βρετανικό μουσείο «τσίμπησε» τα μάρμαρα πριν 200 χρόνια. Δε ζει κανείς απ’ την εποχή να μας περιγράψει τα βιώματά του. Το μουσείο του Ολυμπιακού είναι σύγχρονης ιστορίας. Σα χθες. Τελευταίων δεκαετιών, 21ουαιώνα. Οπότε έχουμε πρωταγωνιστές να διηγούνται όσα βλέπεις. 

Καλή ώρα ο Καστίγιο με τον Τζόρτζεβιτς. Στην ειδική αίθουσα «Παπουτσέλης» φιλοξενούνται ειδικά videos με τον Τζόλε να ενημερώνει το κοινό πως κέρδισε το πέναλτι ο Ίβιτς και πως το εκτέλεσε ο ίδιος στον ουρανό της εστίας. 

Τις τελευταίες μέρες έχει τεθεί εκτός λειτουργίας γιατί υπήρξε παραβίαση από Μεξικανό χάκερ με το κωδικό όνομα «Νέρι 7». Ο αθεόφοβος έκανε ποτ πουρί από τα πέναλτι του Τζόρτζεβιτς στη θητεία του στον Ολυμπιακό και έχει βγει 6ωρο video. Θα λυθεί σύντομα το πρόβλημα, προμηθευτείτε το εισιτήριό σας. 

Το πλεονέκτημα του Βρετανικού μουσείου, είναι σαφώς η παλαιότητα. Αυτά που έκανε ο Ολυμπιακός απ’ το 1997 και μετά, εκείνοι το έκαναν το 1800. Συν τον Έλγιν που ήταν λόρδος. Ο Θρύλος είχε Παπουτσέληδες,Κασναφέρηδες, Τσαγκαράκηδες, Αρετόπουλους, Σπάθες, Παππάδες, μαζί με το συνοδευτικό προσωπικό κάτι Τσιρώνη, Μπαλόκα, τις υποθέσεις Βάλνερ και σταματάω εδώ γιατί βαριέμαι να τα γράφω όλα. Τα παιδιά βγαίνουν στο δρόμο και συνέχεια κρατάνε ομπρέλα γιατί νομίζουν ότι βρέχει. 

Το καμάρι του λιμανιού έχει τα προνόμιά του. Οι Άγγλοι τι είχαν μωρέ; Έναν Έλγιν να μας ξαφρίσει τα μάρμαρα. Ο Θρύλος έχει τίτλους με βαριές υπογραφές, ενώ χωρίζονται και σε υποκατηγορίες: Γκιρτζίκειοι, Σαρρήδειοι, Αυγενάκειοι. Δυστυχώς έφυγε απ’ τον αθλητισμό ο Λευτέραρος. Θα υπέγραφε να δοθεί ένα οικοπεδάκι παραθαλάσσιο ακόμη για να φτιάξουν ένα μουσείο σε όλη την παραλία. Να χωρά τα τρόπαια με τη σωστή ιστορική τους επεξήγηση. 

Όχι και να πετάμε το κύπελλο με τον Αστέρα Τρίπολης έτσι ξερά όπως πετάνε στο Βρετανικό τις Καρυάτιδες που βρίσκονται μόνες τους στην αίθουσα. Θες κι ένα κέρινο ομοίωμα του Μανιάτη την καθοριστική στιγμή. Θες ένα βαγόνι τρένου να συμβολίζει το γιατί έφυγε ο κόσμος του Θρύλου απ’ το ΟΑΚΑ και δεν κάθισε να δει την απονομή. Εξέλιξη είναι ο Ολυμπιακός. Ιστορία και εξέλιξη. Μεγαλεία. 

Θα μπαίνεις στο θρυλικό μουσείο μέσα και μόλις περνάς την εικονική φυσούνα του Καραϊσκάκη θα ηχούν στα αυτιά σου ιαχές «Πε-πε-πέναλτι» και θα βγαίνει ο Στέλιος να σε ξεναγεί.

Βαθιά μέσα τους στον Ολυμπιακό θαυμάζουν το έργο του Έλγιν. Η αντιγραφή τους δεν είναι μόνο στον τρόπο εξασφάλισης των τροπαίων. Δείτε το απλά: Τι έκανε ο Έλγιν; Βρήκε δικαιολογίες να πάει τα μάρμαρα στην Αγγλία από την Ακρόπολη. Τί λέει τώρα ο Θρύλος; Να φτιάχνατε ομάδα να κερδίζατε και τη διαιτησία. Αμ πώς. 

Ο Καστίγιο τι είπε; Δέκα πέναλτι κερδίζαμε κάθε χρόνο βρέξει χιονίσει. Ο Τζόλε τι είπε; Δεν ήμουν καλός σφουγγαράς λέει, όπως ο Στέλιος, εγώ δεν έπαιρνα πέναλτι. 

Το σοβαρό πρόβλημα είναι οι νέες γενιές αγαπητοί μου. Που δεν ξέρουν την ιστορία του Θρύλου αλλά έρχεται ο ίδιος ο Ολυμπιακός και το μεγαλείο του να τη θυμίσουν. Κι έρχεται τώρα η Μακάμπι Χάιφα και ρίχνει 4 στο Καραϊσκάκη. Σκάει η Καραμπάκ και βάζει 3. Έρχεται η Φράιμπουργκ και ρίχνει τάλιρο. Κι έτσι ξανάρχονται στους Έλληνες ένα ένα χρόνια δοξασμένα. 

Ο πρέσβης της χώρας μας όπως τον ελεγαν τα ανεξάρτητα μίντια της εποχής όταν ο Σπάθας με τα παλικάρια του στο πλάι δεν άφηναν τον αντίπαλο να περάσει τη σέντρα χωρίς οφσάιντ. Όταν για να δοθεί κόκκινη σε αντίπαλο έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια και πέναλτι δινόταν αν ο Θρύλος της Ελλάδας ήταν μπροστά over 2,5 goal χάντικαπ. Στο τέλος κάπως έτσι μιλούσε η καρδιά του πρωταθλητή κι έτσι όταν μπαίνεις στο μουσείο τα τρόπαια μόλις ακούνε μουσική σηκώνονται και χορεύουν μόνα τους. 

Και μετά λένε κάποιοι κακεντρεχείς γιατί τέτοια σάτιρα στον Θρύλο μας. Αφού είναι σαν δίδυμα τα μουσεία. Εμείς φταίμε που κάνουμε χαβαλέ; Εδώ το μόνο που μένει είναι να ζητήσει ο Μητσοτάκης ραντεβού με τους ιστορικούς ηγέτες του Ολυμπιακού και να του το ακυρώσουν τελευταία στιγμή. Τα υπόλοιπα όλα έχουν ήδη γίνει. 

Tζόλε, Νέρι, Φράιμπουργκ θέτουν ιστορικό ερώτημα: Μουσείο Ολυμπιακού ή Βρετανικό;