MENU

«Από τα 44.5 εκατομμύρια ανθρώπους που είχαν το τοξικό -και σύντομα αντιδημοφιλές-tweet που ανέβασε η Νότιγχαμ Φόρεστ λίγο μετά την ήττα της Κυριακής από την Έβερτον, ελάχιστοι θα σκέφτηκαν ότι αυτά τα λόγια προήλθαν από τον διαχειριστή των social media του συλλόγου».

Με αυτά τα λόγια η Charlotte Duncker προλογίζει για τους Sunday Times το προφίλ που επιχειρεί να φτιάξει στον ιδιοκτήτη της Νότιγχαμ, Βαγγέλη Μαρινάκη σε ένα άρθρο με τίτλο: «Ευάγγελος Μαρινάκης: οι σχέσεις του με τους Έλληνες ultras και η πληγή των διαιτητών».

Μόλις από τον υπότιτλο γίνεται αντιληπτό το ύφος του κειμένου: «Η οργή του συνιδιοκτήτη της Νότιγχαμ Φόρεστ για το VAR ήταν ήπια σε σχέση με τα στάνταρ που έχει θέσει στην άλλη του ομάδα, τον Ολυμπιακό, στην Ελλάδα, όπου η βία και ο εκφοβισμός απέναντι σε αξιωματούχους και αντιπάλους είναι σύνηθες φαινόμενο».

Οι Times περιγράφουν τον θόρυβο που δημιούργησε το συγκεκριμένο tweet στο Ηνωμένο Βασίλειο και προσπαθούν να ερμηνεύσουν το ύφος του στην ενασχόληση του Έλληνα εφοπλιστή με το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Ο 56χρονος Μαρινάκης χρειάστηκε να πειστεί να κατεβάσει τους τόνους της ανάρτησης, η οποία προκάλεσε μία εβδομάδα συζητήσεων, δηλώσεων, ανταπαντήσεων και απειλών για νομικά μέτρα, πρόστιμα και ποινές. Η οργή του κατά αξιωματούχων δεν είναι καινούργια».

Στο άρθρο περιγράφονται οι πρακτικές του από το 2010, όταν έγινε ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, με  αναφορές σε παλιότερα και πιο πρόσφατα περιστατικά: «Στον Ολυμπιακό ένας παλιός παίκτης είπε πως μετά από μία ήττα σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ο Μαρινάκης κανόνισε ώστε οι ultras να στέκονται έξω από τα αποδυτήρια εξοπλισμένοι με όπλα. Αν η ομάδα έχανε ξανά, προειδοποίησε, ότι θα τους άφηνε να μπούνε μέσα.».

Αναφορά γίνεται και στα πρόσφατα περιστατικά με τον θάνατο του αστυνομικού Λυγγερίδη και τις πρόσφατες εξελίξεις για το θέμα: «Από έγγραφα που είδαν οι Times, o Μαρινάκης αναφέρεται εμπράκτως για τον τρόπο που οι ultras του συλλόγου λειτουργούν στην πόλη του Πειραιά και στον αθλητισμό. Κατά την διάρκεια της έρευνας υποστηρίζεται ότι στους πιο επικίνδυνους οπαδούς χορηγείται διαπίστευση για ορισμένα εντός έδρας ματς και πλήρης έλεγχος του σταδίου. Οι τρεις μάρτυρες έπρεπε να τεθούν σε πρόγραμμα  προστασίας λόγω φόβου για την ασφάλεια τους, επειδή μιλούσαν εναντίον της ομάδας».

Στο κείμενο γίνεται λόγος για ανατινάξεις φούρνων που συνδέθηκαν με οπαδική βία, απειλές και τραυματισμούς αξιωματούχων από αγνώστους, την έρευνα που έγινε το 2015 και την προσωρινή απαγόρευση ενασχόλησης από το ποδόσφαιρο του Έλληνα εφοπλιστή, αλλά και τις κατηγορίες για χειραγώγηση παιχνιδιών και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίες κατέπεσαν.

Γίνεται λόγος για περιστατικά ακραίων αντιδράσεων μετά από ήττες της Νότιγχαμ Φόρεστ, όπως το σπάσιμο μιας τηλεόρασης μετά το ματς με την Άρσεναλ ή την πρόωρη φυγή του από το γήπεδο και την πεταμένη του διαπίστευση μετά το 5-0 από την Φούλαμ, όμως το επιμύθιο βρίσκεται στον επίλογο: «Οι οπαδοί της Νότιγχαμ ξεχωρίζουν την ορμή και την αποφασιστικότητα του. Επανέφερε την Φόρεστ στην Premier League και τους έδωσε ξανά ελπίδα. Έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια από τότε που ανέλαβε, έκανε σημαντικές αναβαθμίσεις στο προπονητικό κέντρο και έχει φιλόδοξα σχέδια για το Σίτι Γκράουντ. Είναι αφοσιωμένος στο πρότζεκτ της Φόρεστ και χειροκροτείται κάθε φορά που οι οπαδοί τον εντοπίζουν στο γήπεδο. Είναι ξεκάθαρο πως οι οπαδοί της Φόρεστ τον επιβραβεύουν για την θέληση του να κερδίσει, αλλά για όλους τους άλλους -στην Αγγλία τουλάχιστον- αυτό έχει ξεφύγει πολύ».

 

Πυρά των Sunday Times για Μαρινάκη: «Οι σχέσεις του με τους ultras και η πληγή των διαιτητών»