MENU

Αρχικά τον ήθελε ο Ολυμπιακός. Μόλις απέκτησε το ελληνικό διαβατήριο. Στη συνέχεια ακούστηκε η ΑΕΚ που έψαχνε ποδοσφαιριστή αξιόπιστο για το δεξιό άκρο της άμυνας της. Τελικά ο… τρίτος είναι και ο «φαρμακερός» για τη μεταγραφή. Δηλαδή ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» - όπως αποκάλυψε το SDNA την Κυριακή του Πάσχα - συμφώνησαν με τον 31χρονο που μένει ελεύθερος απ’ την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Περιμένοντας να τους ανεβάσει στη συγκεκριμένη θέση. 

Ο διεθνής Έλληνας Τζορτζ Μπάλντοκ, ακόμη και στο άκουσμα αυτής της φράσης κάποιος παραξενεύεται. Η αλήθεια όμως έχει να κάνει με τη μητέρα του πατέρα του. Η Ελληνίδα γιαγιά του, έγινε η αιτία να συνδεθεί με το ποδόσφαιρό μας. Συζήτησε με την ΕΠΟ, άρχισε τις διαδικασίες για το διαβατήριο και μάλιστα το είχε ανακοινώσει μόνος του πως περιμένει να αγωνιστεί με τα γαλανόλευκα. Όπως κι έγινε. 

Μετά την πανδημία, ο Μπάλντοκ κλήθηκε στην Εθνική ομάδα και έκανε το ντεμπούτο του στις 2 Ιουνίου 2022. Απέναντι στη Βόρεια Ιρλανδία για το Nations League. Από τότε μέχρι τώρα έχει φτάσει ήδη τις 12 συμμετοχές και το… κοντέρ συνεχίζει να «γράφει». 

Από τη National League και την Ισλανδία, στην Premier League

Ο Μπάλντοκ έχει «ψηθεί» ποδοσφαιρικά με τον πλέον ρομαντικό τρόπο που θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς. Από τις λάσπες των μικρών κατηγοριών της Αγγλίας, μέχρι τα… σαλόνια της Premier League. Πορεία που δεν ήταν εύκολη κι αυτό φανερώνει σε σημαντικό βαθμό και το χαρακτήρα, το πείσμα του. Στοιχεία που συναντά κανείς και στο αγωνιστικό του προφίλ. 

Ως παιδί άρχισε το ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Μίλτον Κέινς Ντονς. Ανέβηκε στην πρώτη ομάδα το 2009-10 παίζοντας ένα ματς στην League One. Το 2010-11 τον βρήκε με μόλις 2 συμμετοχές και ένα χρόνο μετά άρχισε το… αγροτικό. 

Η περίοδος 2011-12 τον βρήκε με δανεισμούς σε Τάμγουορθ και Νορθάμπντον, αλλά και να ξενιτεύεται στην Ισλανδία για λογαριασμό της Βεστμανάεγιαρ(IBV). Για τέσσερις μήνες (από Μάιο μέχρι Αύγουστο) μέτρησε 16 συμμετοχές και 1 γκολ στην πιο παραγωγική περίοδό του μέχρι τότε. Συνολικά η σεζόν έκλεισε με 27 ματς και 1 τέρμα. 

Τάμγουορθ και επιστροφή στην ΜΚ Ντονς για το 2012-13 με 19 ματς και 1 τέρμα σε National League και Ligue One. 

Το 2013-14 ήρθε η καλύτερη περίοδός του στην ομάδα απ’ την οποία ξεκίνησε. 46 παιχνίδια, 2 γκολ και 6 ασίστ. Η άνοδός της όμως στην Championship, τον έφερε πάλι εκτός πλάνων. Έτσι απ’ τον Φεβρουάριο του 2015 και για ένα χρόνο ουσιαστικά, πήγε στην ΌξφορντΓιουνάιτεντ ως δανεικός. 26 ματς 1 γκολ 1 ασίστ το 2014-15, ενώ το 2015-16 είχε εξαιρετική παρουσία στις δύο ομάδες (Όξφορντ και ΜΚ Ντονς) με συνολικά 50 ματς, 2 γκολ και 4 ασίστ σε League Two και Championship. 

Η Ντονς υποβιβάστηκε, αλλά ο Μπάλντοκ αναβαθμίστηκε στην ομάδα που άρχισαν όλα. 42 παιχνίδια και 4 ασίστ το 2016-17 στην Ligue One. Αποτέλεσμα της παρουσίας του, ήταν να προσελκύσει το ενδιαφέρον της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ η οποία και τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2017. 

Πολύ γρήγορα έγινε βασικός στην Championship το 2017-18, ολοκληρώνοντας με 38 ματς και 1-1 γκολ-ασίστ. Την επόμενη σεζόν έπεσε στα 27 παιχνίδια, με 1 γκολ και 3 ασίστ. Δεν τον ενόχλησε καθόλου όμως, καθώς ήρθε η άνοδος στην Premier League. 

Τα… σαλόνια του κορυφαίου πρωταθλήματος του πλανήτη, δεν τον τρόμαξαν καθόλου. Ολοκλήρωσε το 2019-20 με 40 παιχνίδια (38 στην Premier League) και 2 γκολ με 3 ασίστ. Βοηθώντας σημαντικά στο να μείνει στην κατηγορία η Σέφιλντ. Το 2020-21, είχε 34 ματς και 2 ασίστ, αλλά η Γιουνάιτεντ υποβιβάστηκε. 

27 παιχνίδια, 1 γκολ και 3 ασίστ το 2021-22 στην Championship και 40 ματς, 1 γκολ και 3 ασίστ για τον ξεκάθαρα βασικό δεξιό μπακ της ομάδας. Οδηγώντας σε μια νέα άνοδο στην Premier League! 

Φτάνοντας στην τρέχουσα σεζόν, τα πράγματα δεν πήγαν καλά ούτε για την ομάδα ούτε για τον Μπάλντοκ. Ουσιαστικά η Σέφιλντ… έκανε πέρασμα απ’ την κατηγορία (έχει υποβιβαστεί ήδη) και ο διεθνής άσος είχε μόλις 13 ματς χάνοντας τη θέση του λόγω τραυματισμών (υπέστη μέχρι και διάσειση). Χωρίς πάντως να έχει κάποιο σοβαρό ζήτημα που μπορεί να τον… φρενάρει μελλοντικά ή να προκαλεί ανησυχία. 

Έλληνας… made in England 

Το αγωνιστικό στυλ του Τζορτζ Μπάλντοκ είναι ξεκάθαρα αγγλικό. Η προϋπηρεσία του εκεί και μάλιστα σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες, τον έκανε να έχει πάρει όλα τα στοιχεία της βρετανικής σχολής. Οι φυσικές του δυνάμεις τον κάνουν να ξεχωρίζει, μοιάζει ακούραστος πολλές φορές ενώ δεν αφήνει αναποδιές να τον κάνουν να σταματήσει την προσπάθεια. 

Είναι χαρακτηριστικό κι αυτό που είχε κάνει με την Εθνική Ελλάδας κόντρα στη Γαλλία, όταν στην πλευρά του «έπεφτε» ο Εμπαπέ. Έχοντας πρόβλημα στον αστράγαλο έβγαλε όλο το ματς, αντιμετωπίζοντας τον σούπερ σταρ των «τρικολόρ». Με τον Πογιέτ να του δίνει συγχαρητήρια και να αναφέρεται σε αυτόν για την προσπάθεια που κατέβαλε. 

Απ’ τα αρνητικά στοιχεία του παιχνιδιού του, κάτι που στην Αγγλία το σχολίαζαν μάλιστα, είναι η δυσκολία του στο να κάνει εντυπωσιακές ανασταλτικές προσπάθειες. Δηλαδή τάκλιν, να… βάλει τα πόδια του στη «φωτιά» αν προτιμάτε. Αυτό κάποιες φορές δημιουργεί πρόβλημα στα αμυντικά του καθήκοντα και στην ισορροπία που χρειάζεται η θέση του. 

Παράλληλα, παρότι συμμετέχει δημιουργικά στο παιχνίδι της ομάδας του, ανεβαίνει διαρκώς και δεν το… φοβάται, δύσκολα οι αριθμοί του σε ασίστ και γκολ είναι μικροί. Δεν είναι το… φόρτε του, τη στιγμή μάλιστα που δε διστάζει να δοκιμάζει το πόδι του. 

Στην Αγγλία, επίσης ένα στοιχείο προβληματισμού που συζητούσαν, ήταν η ευστοχία του στις σέντρες. Φυσικά παίζοντας είτε σε μικρότερες κατηγορίες είτε σε μικρότερες ομάδες, οπότε περίμεναν απ’ αυτόν σαφώς καλύτερα ποσοστά στις λίγες προσπάθειες που είχε σε κάθε ματς.

Τι φέρνει στον Παναθηναϊκό ο Τζορτζ Μπάλντοκ: Τα συν και τα πλην του Έλληνα μπακ