MENU

Κορυφαίο ζήτημα η εύθραυστη συμμαχία των δύο «Δικεφάλων». Κεντρικό ερώτημα αν θα υπάρχει μία προεδρική υποψηφιότητα ή περισσότερες.

Αυτή η κουβέντα δεν θα γινόταν καν σε ένα διαφορετικό εκλογικό σύστημα. Τα τελευταία σαράντα χρόνια οι εκλέκτορες στην ΕΠΟ είναι ελάχιστοι. Σήμερα μόλις 72, με προοπτική να γίνουν 75. Είναι αδιανόητο να υπάρχει ένας τόσο μικρός αριθμός ψηφοφόρων σε μια τόσο μεγάλη εκλογική διαδικασία.

Η στήλη θεωρεί ότι οι συζητήσεις για τις αρχαιρεσίες της ΕΠΟ θα έχουν νόημα μόνο αν τεθεί το ζήτημα στη βάση του. Μόνο αν δούμε το δάσος και όχι το δέντρο.

Εχουμε προτείνει από τη δεκαετία του ’90 να διευρυνθεί δραστικά το εκλεκτορικό σώμα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Ο τρόπος είναι απλός. Αντί να ψηφίζουν μόνο οι Ενώσεις, οι ΠΑΕ της SL1 και οι εκπρόσωποι της SL2, να έχουν δικαίωμα ψήφου όλα τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων του συνόλου των σωματείων της χώρας. Δηλαδή αντί για διψήφιο αριθμό εκλεκτόρων, να έχουμε πάνω από 50 χιλιάδες ανθρώπους που θα ψηφίζουν κάθε τέσσερα χρόνια στις εκλογές της ΕΠΟ.

Είναι μία πρακτική που συναντάς σε κάθε συνδικαλιστικό σωματείο: Στους γιατρούς, στους δικηγόρους, στους δημοσιογράφους. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι. Είναι συνταγματική επιταγή.

Στο ποδόσφαιρο επιμένουν να λειτουργούν με ένα μικρό εκλεκτορικό σώμα, αποφεύγοντας τον εκδημοκρατισμό. Το κάνουν για να ελέγχουν διαχρονικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Οσο λιγότεροι είναι οι εκλέκτορες, τόσο μεγαλύτερη είναι η διαφθορά. Οσο τους αυξάνεις, μειώνεις τους κινδύνους αθέμιτου επηρεασμού σε μια εκλογική διαδικασία.

Όταν συζητάμε με ποδοσφαιρικούς παράγοντες και τους λέμε τις προτάσεις μας, οι περισσότεροι απαντούν: «Εχετε δίκιο. Όμως η UEFA και η FIFA λειτουργούν στο επίπεδο των ψηφοφοριών τους ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί η ΕΠΟ. Ως τριτοβάθμια σωματεϊα. Αρα τι θα κάνουμε; Δεν θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των υπερεθνικών ομοσπονδιών;».

Ετσι είναι. Όμως η FIFA και η UEFA είναι αυτές που εδώ και μια δεκαετία έχουν επιβάλλει ένα ειδικό ποδοσφαιρικό καθεστώς στην Ελλάδα. Αρχικά με ξένους τοποτηρητές και τώρα με ξένους αρχιδιαιτητές και διαιτητές. Δηλαδή αποδέχονται ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση από το ποδόσφαιρο των άλλων χωρών ώστε να εξυγιανθεί. Αφού αποδέχονται κάτι τέτοιο, γιατί να μην αποδεχτούν ένα διαφορετικό εκλογικό σύστημα στη χώρα μας που θα εξυγιάνει αποτελεσματικά;

Ουδέποτε οι παράγοντες της ΕΠΟ έθεσαν αυτό το ζήτημα στους υπερεθνικούς ομολόγους τους. Και δεν το έκαναν γιατί οι περισσότεροι εξυπηρετούνται από τα αλισβερίσια και τα μικροσυμφέροντα. Εξυπηρετούνται από το μικρό εκλεκτορικό σώμα γιατί νταραβερίζονται με τους προέδρους των Ενώσεων ώστε οι ίδιοι να αποκτούν εξουσία. Και βολεύονται με τη διαφθορά των ολίγων.

Τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο αν δεν διευρυνθεί το εκλεκτορικό σώμα της ΕΠΟ. Εστω σε μικρότερη κλίμακα από αυτήν που προτείνουμε. Η εξουσία της ψήφου των πολλών απομακρύνει τα εκφυλιστικά συμπτώματα των λίγων.

Μαθήματα ποδοσφαιρικής δημοκρατίας