MENU

Τελικά βρέθηκε τι λείπει από τον Ολυμπιακό στον αιώνα που διανύουμε. Η τύχη! Μην το γελάτε καθόλου είναι η ερυθρόλευκη ρητορική, όπως εκφράζεται πλέον από επώνυμα κείμενα αρθρογράφων του, μετά τον πρώτο προημιτελικό του ΠΑΟΚ στην Μασσαλία. Από τύχη βρίσκεται εκεί ο Δικέφαλος του Βορρά. Αλήθεια, πως δεν το είχαμε σκεφτεί τόσο καιρό;

Οι πιο παλιοί θα θυμάστε μία ανάλογη ρητορική πριν από αρκετά χρόνια, όταν ο Παναθηναϊκός έκανε την μία ευρωπαϊκή διάκριση μετά την άλλη. Θυμάστε ατάκες; «Παίζει απέναντι σε καφενεία», «Οι πορείες είναι για τους συνταξιούχους», «Παίζει τσούκου-τσούκου μπολ». Κι εκεί είχε χρησιμοποιηθεί η καραμέλα της «τύχης». 

Τελικά αυτή η Θέα πρέπει όντως να είναι τυφλή. Μοιράζει απλόχερα την ρέντα της σε όλο τον κόσμο, εκτός από την ομάδα του Πειραιά. 

Στον Ολυμπιακό εδώ και χρόνια το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Αν δεν υπάρχει ούτε γείτονας, ακόμα καλύτερα. Η μόνιμη κάψα τους, πως θα υποτιμήσουν οποιαδήποτε επιτυχία άλλης ομάδας. Λες και ο Ολυμπιακός έχει στην τροπαιοθήκη του ένα σωρό ευρωπαϊκές κούπες και είναι σε θέση να μιλά υποτιμητικά για την πορεία μιας ελληνικής ομάδας (εν προκειμένω του ΠΑΟΚ) στους «8» της Ευρώπης.

Σκαλίζοντας λιγάκι την ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, θα βρει κανείς κάτι που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε με τύχη, ούτε με ατυχία, ούτε με τίποτα.

Από το 2010 που ο Ολυμπιακός έχει περάσει στα χέρια του Βαγγέλη Μαρινάκη, δεν έχει λείψει ούτε μία σεζόν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Έχει εισπράξει έναν πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ από μπόνους της ΟΥΕΦΑ, εισιτήρια, χορηγίες, (σύμφωνα με υπολογισμούς το ποσό από το 1996 ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ) και τι έχει καταφέρει; Να μην έχει φτάσει ούτε μία φορά στα προημιτελικά οποιασδήποτε διοργάνωσης!

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να φτάσεις στους «8». Θέλει να έχεις και ομάδα. Αλήθεια, πως εξηγούν στο λιμάνι πως από το 2010 μέχρι σήμερα 74 (!) διαφορετικές ομάδες από 20 διαφορετικές χώρες έχουν γευτεί έστω και μία φορά γεύση προημιτελικών ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αλλά όχι ο Ολυμπιακός που με περίσσια άνεση μιλάει για τελικούς και κατακτήσεις, δίχως να έχει φτάσει ούτε μία φορά ως τους «8»;

Μάλλον υπάρχουν 74 πιο τυχερές ομάδες από τους Πειραιώτες, που λες και έχουν μία αόρατη δύναμη που τους μισεί και τους κόβει τα φτερά κάθε φορά που επιχειρούν να φτάσουν ως τους «8»!

Ούτε μία πορεία ως φωτοβολίδα δεν έχει να επιδείξει ο Ολυμπιακός, κάτι που πέτυχαν ομάδες που σήμερα φυτοζωούν σε χαμηλότερες κατηγορίες όπως το Αννόβερο, η Μέταλιστ, η Μάλαγα. 

Φέτος όλη η Ευρώπη συζητά για ένα νορβηγικό «χωριό» κοντά στον Βόρειο Αρκτικό κύκλο (Μπόντο Γκλιμτ) που έχει βάλει πλώρη για τα ημιτελικά του Conference League. Παλιότερα το έκανε για τον ΑΠΟΕΛ που έφτασε ως τους «8» του Champions League.

Η Βασιλεία που όταν την απέκλεισε ο ΠΑΟΚ χαρακτηρίστηκε «καφενείο» το έχει πετύχει τρεις φορές από το 2010 μέχρι σήμερα! Η Σλάβια Πράγας άλλες τόσες! Η Κοπεγχάγη που έπαιξε φέτος με τον Δικέφαλο (την κέρδισε στην Δανία) αντιμετωπίστηκε ως ομάδα χόκεϊ επί πάγου, το έχει κάνει κι αυτή. 

Η Ρέιντζερς που μέχρι πριν λίγα χρόνια είχε υποβιβαστεί και έπαιζε στις χαμηλότερες κατηγορίες, επανήλθε και βρίσκεται ξανά φέτος στην ελίτ. 

Η Μπράγκα έχει παίξει τελικό. Η Ντνίπρο το ίδιο.

Τόσες και τόσες ομάδες. Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά… 74 διαφορετικές. Εκτός της μίας. Της γνωστής.

Αυτής που έχει να φτάσει στους «8» από την άνοιξη του 1999, αλλά μπορεί να λερώνει και να υποβαθμίζει πορείες άλλων ελληνικών ομάδων που το έχουν πετύχει ουκ ολίγες φορές από τότες.

Μίας ομάδας που όλες όλες έχει φτάσει δύο φορές στην ιστορία της στους «8» ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Ο Ολυμπιακός των τόσων εγχώριων τίτλων, των τόσων εκατομμυρίων, ο Ολυμπιακός που είναι το… κράτος, ο Ολυμπιακός των επενδύσεων έχει παίξει όλους κι όλους τέσσερις προημιτελικούς στην «λαμπερή» ευρωπαϊκή του ιστορία. Όσους δηλαδή φέτος θα φτάσει και ο ΠΑΟΚ, που όμως έχει 23 συμμετοχές και 117 ευρωπαϊκά ματς λιγότερα στην ιστορία του από τους ερυθρόλευκους.

Την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός έχει παίξει 25 ευρωπαϊκούς αγώνες από τους προημιτελικούς και μετά και η ΑΕΚ 10. Κι αυτοί με λιγότερες συμμετοχές, αλλά και λιγότερα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Ε, τυχαίο θα είναι κι αυτό.

Θα πρέπει να αποτελεί κάποιο άτυπο ευρωπαϊκό ρεκόρ. Ο Ολυμπιακός έχει βγει 66 σεζόν στην Ευρώπη και από αυτές μόνο σε δύο (!) κατάφερε να φτάσει στους «8» και ποτέ παρακάτω. Η ατυχία θα φταίει.

Για το τέλος, μία ερώτηση σε όσους ερυθρόλευκους υποτιμούν την διοργάνωση του Conference League. Αλήθεια, τι εμπόδισε τον Ολυμπιακό να στοχεύσει στην τρίτη θέση στον φετινό όμιλο του Europa League και να συνεχίσει στο Conference League, όπου θα μπορούσε κι αυτός να κάνει πορεία ανάλογη με αυτή του ΠΑΟΚ, μιας και η διοργάνωση (όπως υποστηρίζουν) δεν έχει σοβαρές ομάδες; Μήπως η ανασφάλεια πως ούτε κι εκεί θα τα κατάφερνε; 

 

ΟΙ 64 ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΕΣΤΩ ΚΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ EUROPA ή CONFERENCE LEAGUE ΑΠΟ ΤΟ 2010

ΙΣΠΑΝΙΑ: Βιγιαρεάλ (4), Σεβίλλη (4), Βαλένθια (3), Αθλέτικ Μπιλμπάο (2), Ατλέτικο Μαδρίτης (2), Θέλτα, Γρανάδα, Μπαρτσελόνα

ΑΓΓΛΙΑ: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (3), Άρσεναλ (3), Τσέλσι (2), Τότεναμ, Νιούκαστλ, Λίβερπουλ, Γουλβς, Γουέστ Χαμ, Λέστερ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Σάλκε (2), Λειψία (2), Αϊντραχτ Φρανκφούρτης (2), Αννόβερο, Βόλφσμπουργκ, Ντόρτμουντ, Λεβερκούζεν.

ΙΤΑΛΙΑ: Λάτσιο (2), Νάπολι (2), Ρόμα (2), Γιουβέντους, Φιορεντίνα, Ιντερ, Αταλάντα

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Αϊντχόφεν (3), Άλκμααρ (2), Άγιαξ, (2), Τβέντε, Φέγενορντ

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Μπενφίκα (4),  Μπράγκα (3), Σπόρτινγκ (2), Πόρτο (2).

ΡΩΣΙΑ: Σπαρτάκ Μόσχας, Ρούμπιν Καζάν, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ντινάμο Κιέβου (2), Σαχτάρ Ντόνετσκ (2), Μέταλιστ Χάρκοβο, Ντνίπρο.

ΒΕΛΓΙΟ: Μπριζ, Άντερλεχτ, Γκενκ.

ΓΑΛΛΙΑ: Λιόν (3), Μαρσέιγ (2)

ΤΟΥΡΚΙΑ: Φενέρ, Μπεσίκτας

ΤΣΕΧΙΑ: Σλάβια Πράγας (3), Σπάρτα Πράγας

ΕΛΒΕΤΙΑ: Βασιλεία (3)

ΑΥΣΤΡΙΑ: Σάλτσμπουργκ

ΔΑΝΙΑ: Κοπεγχάγη

ΚΡΟΑΤΙΑ: Ντινάμο Ζάγκρεμπ

ΣΚΩΤΙΑ: Ρέιντζερς

ΕΛΛΑΔΑ: ΠΑΟΚ

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Μπόντο Γκλιμτ

Σε αυτές τις 64 υπάρχουν άλλες 10 επιπλέον που έφτασαν τουλάχιστον ως στα προημιτελικά του Champions League από το 2010 μέχρι σήμερα (αλλά δεν έκαναν το ίδιο σε Europa ή Conference League) και είναι οι εξής:  Μάντσεστερ Σίτι, Ρεάλ Μαδρίτης, Μάλαγα, Μπάγερν, Μίλαν, Μπορντό, Παρί Σεν Ζερμέν, Μονακό, ΑΠΟΕΛ, Γαλατασαράι

66 σεζόν στην Ευρώπη, 500 εκατομμύρια έσοδα και του λείπει… η τύχη για μια διάκριση!