MENU

Πίσω από τον Παναθηναϊκό, ο κακός χαμός με ΑΕΚ, Ηρακλή και ΟΦΗ να μάχονται για τις προνομιούχες θέσεις που οδηγούσαν στο ΟΥΕΦΑ, έναν Ολυμπιακό σε πολύ κακή κατάσταση να βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στην έβδομη θέση και έναν ακόμη χειρότερο ΠΑΟΚ, ο οποίος πελαγοδρομούσε στη δέκατη θέση, με τους οργανωμένους οπαδούς του να έχουν ανοίξει πόλεμο με τον πρόεδρο της ομάδας Χάρη Σαββίδη.

Ο ΠΑΟΚ είχε δώδεκα ήττες - τις περισσότερες από κάθε άλλη στο πρωτάθλημα μέχρι την 27η αγωνιστική και υπό προϋποθέσεις κινδύνευε ακόμα και σε εμπλοκή σεναρίων για την παραμονή στην κατηγορία, μόλις μια χρονιά μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος του ‘85!

Πίσω από το δικέφαλο υπήρχαν έξι ομάδες, όλες στο «κόλπο» της παραμονής και όλες σε απόσταση 3 βαθμών μεταξύ τους. Στη χειρότερη μοίρα η Παναχαϊκή και ακριβώς από πάνω της ένας συνωστισμός με Δόξα Δράμας, Πανσερραϊκό, ΠΑΣ Γιάννινα, Απόλλωνα Αθηνών και Εθνικό.

Δεδομένου ότι ο ΠΑΟΚ εύκολα ή δύσκολα θα έβρισκε τον τρόπο να πάρει τους δύο βαθμούς που έλειπαν για τη μαθηματική σωτηρία του, τα βλέμματα επικεντρώνονταν στους υπόλοιπους, άπαντες με δύσκολο πρόγραμμα και ελάχιστα «αδιάφορα» παιχνίδια.

Όπως συνήθιζαν να γράφουν τότε οι εφημερίδες, και για το ΟΥΕΦΑ και για την παραμονή «είχαν βγει τα κομπιουτεράκια», με δεκάδες υπολογισμούς, με συνδυασμούς αποτελεσμάτων και μια τρομερή καχυποψία για τα παιχνίδια των ανταγωνιστών. Η πρώτη βόμβα δεν άργησε να εκραγεί.

Ένας πρώην παίκτης της ΑΕΚ, ο Καβαλιώτης Γιώργος Ρήγας, κατηγορήθηκε ότι αποπειράθηκε να δωροδοκήσει έναντι υψηλού χρηματικού ποσού τρεις ποδοσφαιριστές του Πανσερραϊκού παρουσία του γενικού αρχηγού της ΑΕΚ Γιάννη Χρυσοβιτσάνου, προκειμένου να έχουν μειωμένη απόδοση στο μεταξύ τους παιχνίδι. Πάταγος.

Στο ραντεβού για να στηθεί το παιχνίδι, κατέφθασε ο αστυνομικός Παναγιώτης Μπίσκας υποδυόμενος το Γαλατίδη και η Ασφάλεια Σερρών εξέδωσε άμεσα ένταλμα σύλληψης και του Ρήγα και του Χρυσοβιτσάνου. Η ιστορία είναι απίθανη, βγαλμένη από ταινία. Βάσει των στοιχείων που κατατέθηκαν στην Εισαγγελία Σερρών, ο Ρήγας είχε φτάσει από την Τετάρτη το απόγευμα στις Σέρρες, συνάντησε τον παλιό συμπαίκτη και φίλο του Γιάννη Αντωνιάδη και του πρότεινε μαζί με τον «πατριώτη του» ποδοσφαιριστή Γιώργο Σφακιανάκη και έναν ακόμη αμυντικό της επιλογής του, να έχουν μειωμένη απόδοση για να κερδίσει η ΑΕΚ στο μεταξύ τους ματς.

Ο Αντωνιάδης ενημέρωσε τη διοίκηση του Πανσερραϊκού και δύο ημέρες αργότερα πήγε συνοδεία δικηγόρου στην Ασφάλεια Σερρών, καταθέτοντας μήνυση για απόπειρα χρηματισμού. Η αστυνομία συνέστησε στον Αντωνιάδη να αποδεχθεί την πρόταση, να ξαναμιλήσει με το Ρήγα και να κλείσει το ραντεβού μαζί του, προκειμένου να συλληφθούν άπαντες επ’ αυτοφώρω. Έτσι και γίνεται.

Ο Αντωνιάδης επιβεβαιώνει το ραντεβού τηλεφωνικά, αναφέρει ότι ο τρίτος ποδοσφαιριστής που μπαίνει στο «κόλπο» είναι ο Γαλατίδης και συμφωνεί να παρευρίσκεται την Πέμπτη στην καφετέρια Players του κέντρου των Σερρών που ανήκε στον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή και της ΑΕΚ και του Πανσερραϊκού, Παύλο Δημητρίου, για να δεχθεί περαιτέρω οδηγίες.

Ο Ρήγας τηλεφωνεί στην καφετέρια, ενημερώνει τον Αντωνιάδη ότι η συναλλαγή θα γίνει κοντά στο ξενοδοχείο «Ξενία» αλλά θα καθυστερήσει επειδή ο Χρυσοβιτσάνος δεν έχει φτάσει ακόμα στις Σέρρες. Σε νέα επικοινωνία, το ραντεβού μεταφέρεται για το σπίτι του Αντωνιάδη, αφού η τελευταία επικοινωνία Ρήγα-Χρυσοβιτσάνου (δεν υπήρχαν ασφαλώς κινητά τότε) έγινε όταν ο τελευταίος βρισκόταν στη Λάρισα και θα καθυστερούσε.

Ο Ρήγας λέει στον Αντωνιάδη να περιμένουν οι ποδοσφαιριστές στο διαμέρισμα και να κατέβουν όταν ακούσουν σταθμευμένο αυτοκίνητο να κορνάρει τρεις φορές. Στο μεταξύ, η Ασφάλεια Σερρών επιστρατεύει αστυνομικό ο οποίος μοιάζει φυσιογνωμικά με το Γαλατίδη και του αναθέτει την αποστολή να υποδυθεί τον ποδοσφαιριστή κατά τη συναλλαγή και να συλλάβει τους εμπλεκόμενους!

Πράγματι, περασμένα μεσάνυχτα, έξω από το σπίτι του Αντωνιάδη ακούγεται το «συνθηματικό» και οι Αντωνιάδης, Σφακιανάκης και ο «Γαλατίδης» κατεβαίνουν και επιβιβάζονται στο αυτοκίνητο, με το Ρήγα στη θέση του οδηγού.

«Το σχέδιο έχει αλλάξει» και το αυτοκίνητο κατευθύνεται προς το Εθνικό Στάδιο των Σερρών που βρίσκεται προς την έξοδο της πόλης και ανακόπτει ταχύτητα όταν πλησιάζει το ελεύθερο πάρκινγκ. Εκεί είναι σταθμευμένη μια BMW μέσα στην οποία δύσκολα διακρίνονται μια ξανθιά γυναίκα και ένας μεσήλικας γενειοφόρος άνδρας. Από εδώ ξεκινάει η ταινία…

Η BMW ανάβει τα φώτα και το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι ποδοσφαιριστές ξεκινά κατευθυνόμενο προς Θεσσαλονίκη. Κατά τη διαδρομή, η BMW το προσπερνά, ο γενειοφόρος άνδρας «τσεκάρει» τους επιβαίνοντες και κάνει νεύμα στο Ρήγα να συνεχίσουν. Κατόπιν, απομακρύνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, συνεχίζοντας το δρόμο προς Θεσσαλονίκη.

Στο μεταξύ, το αυτοκίνητο της Ασφάλειας που ακολουθεί από απόσταση τα δύο προπορευόμενα πλησιάζει και ο Ρήγας το αντιλαμβάνεται. Αλλάζει κατεύθυνση, στρίβει στη διασταύρωση προς Προβατά, αφήνει τους ποδοσφαιριστές στο χωριό Σκούταρι και προτού εξαφανιστεί στους αγροτικούς δρόμους ενημερώνει το «Γαλατίδη» ότι το deal ισχύει και την επιταγή την έχει ο ίδιος με σύμφωνη γνώμη του Χρυσοβιτσάνου και οι Σερραίοι θα την παραλάβουν με «τελειωμένη τη δουλειά» τη Δευτέρα το πρωί μετά το παιχνίδι.

Η Γενική Ασφάλεια Ανατολικής Μακεδονίας στέλνει κατεπείγον σήμα στην Κεντρική Ασφάλεια και εκδίδεται ένταλμα σύλληψης για το Ρήγα και το Χρυσοβιτσάνο, οι οποίοι καταζητούνται από τις Αρχές! Η επίσημη ΑΕΚ το μαθαίνει σχεδόν αμέσως και ο τότε πρόεδρός της, Ανδρέας Ζαφειρόπουλος τοποθετείται όσο τα πράγματα είναι ακόμη «ζεστά» διαβεβαιώνοντας ότι την Παρασκευή το βράδυ συνέτρωγε με το Γενικό Αρχηγό της ομάδας, Γιάννη Χρυσοβιτσάνο σε ταβέρνα του Πειραιά, συνεπώς είναι αδύνατον ο τελευταίος να βρισκόταν ταυτόχρονα και στις Σέρρες.

Εννοείται ότι ξεσπά σάλος, η πόλη των Σερρών βοά και το παιχνίδι ξαφνικά από κρίσιμο, εξελίσσεται σε ματς ζωής και θανάτου. Οι Σερραίοι εξαντλούν εν ριπή οφθαλμού τα εισιτήρια και «φεύγουν» περισσότερα από 11 χιλιάδες κομμάτια. Το γήπεδο γεμίζει από πολύ νωρίς και όταν ο Ζακεστίδης σφυρίζει την έναρξη ακριβώς στις 5 το απόγευμα, η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι.

Ο Πανσερραϊκός είναι ασταμάτητος και με ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο, κερδίζει και την ΑΕΚ με το καθαρό 2-0 και ξαναπερνάει πάνω από τη ζώνη εκμεταλλευόμενος τις ήττες των ανταγωνιστών. Η κατάσταση σε ουρά και προνομιούχες για το ΟΥΕΦΑ θέσεις, είναι κάτι παραπάνω από εύθραυστη.

Ο ΠΑΣ κερδίζει τον Άρη στους Ζωσιμάδες με 2-0, αλλά και εκεί ξεσπά σκάνδαλο αφού καταγγέλεται από τον πρόεδρο των Ηπειρωτών απόπειρα δωροδοκίας του τερματοφύλακα Βουκελάτου από ανθρώπους του Άρη! Νέος σάλος ξεσπά αλλά περνά σε δεύτερη μοίρα, αφού οι καταγγελίες του Μήτση είναι γενικές και αόριστες και όλος ο κόσμος ασχολείται με την υπόθεση και το σάλο που ξεσπά με μια άλλη, διαφορετική υπόθεση που αφορά τον ΟΦΗ, δεύτερου την προτελευταία αγωνιστική στη βαθμολογία.

Ο Χιλιανός Αλεξάντρο Ίσις, ένας καταπληκτικός κεντρικός χαφ που είδαμε στα μέρη μας, είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ στην απαγορευμένη ουσία ναδρολόνη και αναμενόταν η εξέταση του δεύτερου δείγματος και η απόφαση της ΕΠΑΕ (σαν να λέμε η σημερινή Λίγκα) σχετικά με την πιθανή τιμωρία του.

Η απόφαση βγήκε σχεδόν ταυτόχρονα με τις βόμβες της απόπειρας δωροδοκίας σε Σέρρες και Γιάννινα ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών. Η ΕΠΑΕ απάλλαξε Ίσις και ΟΦΗ με ψήφους 11-2 (μειοψήφησαν Ηρακλής και Άρης), επειδή είχαν περάσει οι προθεσμίες που προέβλεπε το άρθρο 32 του ΚΑΠ για τον έλεγχο των ούρων και επειδή ο Ίσις παραδέχτηκε ότι είχε μεν κάνει την ένεση στη Χιλή, αλλά ο ΟΦΗ αγνοούσε το γεγονός.

Υπέρ του ποδοσφαιριστή συνέβαλε και το γεγονός ότι στην εξέταση του δεύτερου δείγματος, η ποσότητα ναδρολόνης στον οργανισμό του ήταν σχεδόν ανεπαίσθητη σε σχέση με το πρώτο δείγμα, στοιχείο που ενίσχυε τη θέση του και θεωρείτο απαλλακτικό.

Για την ανακριτική Επιτροπή μέτρησε πολύ μια γνωμάτευση ενός Γερμανού ειδικού ονόματι Μάνφρεντ Ντόνικε, ενός πρώην ποδηλάτη και τότε χημικού από την Κολωνία, ο οποίος επιστρατεύτηκε από τους Κρητικούς για να εξηγήσει επιστημονικά τις επιδράσεις της ουσίας στον οργανισμό και μάλιστα χρειάστηκε να αποστείλει και διευκρινιστικό έγγραφο με επεξηγήσεις της θέσης του γύρω από το συγκεκριμένο φάρμακο!

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το φίλαθλο κοινό παρακολουθούσε άφωνο όλες αυτές τις εξελίξεις, ενώ οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για τιμωρία ΟΦΗ και ΑΕΚ -όπως και ο Ηρακλής- απειλούσαν με μηνύσεις και προσφυγές στα αρμόδια διοικητικά όργανα της ΟΥΕΦΑ!

Ο τότε πρόεδρος του Ηρακλή μάλιστα, Πέτρος Θεοδωρίδης, επειδή ήδη κυοφορείτο το ενδεχόμενο του μπαράζ για το ΟΥΕΦΑ σε περίπτωση ισοβαθμίας, προειδοποίησε μπροστά στην κάμερα της ΕΡΤ ότι η ομάδα του δεν πρόκειται να κατέβει σε κανένα μπαράζ και αν τολμούν η ΕΠΑΕ και η ΕΠΟ, να τον τιμωρήσουν! Άξιο αναφοράς ότι δίπλα του στέκονταν ο Νίκος Αλέφαντος και ένας νεαρός δικηγόρος, πρώην ποδοσφαιριστής (για λίγο και του Ηρακλή) ο Αλέξης Κούγιας.

Η κατάσταση στην τελευταία αγωνιστική είχε τον Ηρακλή να ισοβαθμεί στην τρίτη θέση με την ΑΕΚ, απέχοντας μόνο μια νίκη από το δεύτερο ΟΦΗ. Πίσω τους, ο Άρης και ο Ολυμπιακός που με ντεμαράζ τις τελευταίες αγωνιστικές είχε ανέβει πέμπτος. Στην ουρά τα πράγματα πολύ πιο σύνθετα, μόνη πεσμένη η Παναχαϊκή και πέντε ομάδες στο χορό του Ζαλόγγου.

Το πράγμα ήταν πρωτοφανές. Ισοβαθμούσαν και οι πέντε ομάδες που κινδύνευαν, αφού η Δόξα κέρδισε τη Λάρισα με 2-1 στην κατάμεστη Δράμα, Απόλλων και Πανσερραϊκός έμειναν στο 1-1 μετά από ένα συγκλονιστικό ματς στη Ριζούπολη, ο ΠΑΣ έχασε με 4-2 στην Τούμπα και ο Εθνικός πήρε μόνο έναν πόντο από τον Ηρακλή σε ένα παιχνίδι ιδιαίτερης συγκινησιακής φόρτιση και το γνωστό «Εθνικάρα» Γιάννη Ματζουράνη να «λυγίζει» από το άγχος στην εξέδρα.

Το αδιέξοδο για ΕΠΟ και ΕΠΑΕ ήταν μοναδικό και εξαιρετικά ευαίσθητο. Για την έξοδο στην Ευρώπη, αποφασίζεται η διεξαγωγή μπαράζ ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ηρακλή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τιμωρηθεί η ΑΕΚ για την υπόθεση Χρυσοβιτσάνου. Για τον υποβιβασμό όμως το πράγμα ήταν πολύ πιο δύσκολο.

Για πρώτη φορά στα χρονικά αποφασίζεται μια «ειδική βαθμολογία» στην οποία μετέχουν οι πέντε ενδιαφερόμενες ομάδες και προσμετρώνται τα μεταξύ τους αποτελέσματα προκειμένου να προκύψει μια νέα κατάταξη. Σε αυτήν την ειδική βαθμολογία, πρώτοι κατατάσσονται ο Απόλλων Αθηνών και ο Εθνικός που έχουν από 10 βαθμούς, ακολουθούν ο ΠΑΣ και η Δόξα που συγκεντρώνουν από 7 βαθμούς έκαστος και τελευταίος ο Πανσερραϊκός μόλις με 6 βαθμούς.

Συνεπώς, ο Πανσερραϊκός υποβιβάζεται όταν και εάν επικυρωθεί η βαθμολογία και όταν και εάν διεξαχθεί το μπαράζ, στο οποίο ο Ηρακλής έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει! Στο μεταξύ μετά από δύο αναβολές, στις Σέρρες ξεκινά η δίκη Ρήγα-Χρυσοβιτσάνου, με τον Αθλητικό Δικαστή Ανδρέου στην Αθήνα να περιμένει την απόφαση και να ξεκαθαρίζει σε όλους ότι η υπόθεση θα κλείσει εντός 15 ημερών.

Στις Σέρρες, με τον Πανσερραϊκό να έχει επί της ουσίας υποβιβαστεί και να περιμένει την τυπική επικύρωση της βαθμολογίας από τη διοργανώτρια, το κλίμα δεν είναι καλό. Ήδη περισσότερος από 2500 κόσμος έχει συγκεντρωθεί έξω από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο και έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο σε περιβάλλοντα χώρο και μέσα στην αίθουσα του Δικαστηρίου.

Παρίστανται ο Ρήγας και ο Χρυσοβιτσάνος με τους συνηγόρους τους, οι Ζαφειρόπουλος, Γενεράκης, Ματσούκας, Γαδέλλης, Βαλλίδου και ο Νίκος Στράτος ως μάρτυρες υπεράσπισης, ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στους ποδοσφαιριστές του Πανσερραϊκού και τον Αστυνομικό Μπίσκα που υποδύθηκε το «Γαλατίδη».

Πρώτος έλαβε το λόγο ο Γιάννης Αντωνιάδης ο οποίος επιβεβαίωσε την κατάθεσή του και πρόσθεσε τα ποσά: ο Ρήγας μέσα στο αυτοκίνητο υποσχέθηκε 650 χιλιάδες δραχμές στον ίδιο, το ίδιο ποσό στο Σφακιανάκη και 700 χιλιάδες στο Γαλατίδη, στον οποίο πρότεινε και bonus 300 χιλιάδων δραχμών εάν υποπέσει σε πέναλτι. Σε ερώτηση του Προέδρου εάν γνώριζε ποιος επέβαινε στο αυτοκίνητο μάρκας BMW, ο Αντωνιάδης απάντησε ότι δεν έβλεπε καθαρά γιατί ήταν νύχτα, αλλά ο Ρήγας του είπε ότι επρόκειτο για το Χρυσοβιτσιάνο, Γενικό Αρχηγό της ΑΕΚ.

Για τις υποψίες του Ρήγα και το γεγονός ότι τους άφησε στο Σκούταρι, ο Αντωνιάδης ανέφερε ότι ο Καβαλιώτης πρώην ποδοσφαιριστής είχε προσέξει το ίδιο κόκκινο αυτοκίνητο από τις Σέρρες και του κίνησε τις υποψίες όταν το ξαναείδε στη διασταύρωση των Καλών Δένδρων, όπου και άλλαξε ξαφνικά κατεύθυνση. Ο Πρόεδρος ξαναρώτησε εάν επρόκειτο για τόσο κακή παρακολούθηση εκ μέρους της Αστυνομίας, αλλά απάντηση δεν πήρε.

Ήδη από την αρχή της ακροαματικής διαδικασίας φαινόταν η έλλειψη ατράνταχτων στοιχείων και ήταν πασιφανείς οι κακοί χειρισμοί της Αστυνομίας, ωστόσο οι μαρτυρίες των εμπλεκομένων καταδείκνυαν ενοχή. Δεν έγινε ποτέ σαφές ποιο ήταν το πρόσωπο μέσα στην BMW και εάν ο Ρήγας έλεγε την αλήθεια.

Ο Χρυσοβιτσάνος, με ισχυρό άλλοθι τις μαρτυρίες του Ανδρέα Ζαφειρόπουλου και των συνδαιτημόνων στο δείπνο της Παρασκευής στην ψαροταβέρνα του Πειραιά, αλλά και την αμφιβολία εξ αιτίας των ελλιπών στοιχείων, δείχνει προς το παρόν να διαφεύγει τον κίνδυνο.

Ακόμη και η απόδειξη που κατατίθεται στο Δικαστήριο από τη διαμονή του στο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη, δεν φέρει την υπογραφή πελάτη και δεν αποδεικνύεται ότι επρόκειτο για εκείνον. Ο ίδιος παραδέχεται ότι ταξίδεψε πρωινές ώρες στη Θεσσαλονίκη για δουλειές και ουδέποτε πέρασε από τις Σέρρες.

Ο Ρήγας όπως αναμενόταν αρνήθηκε τα πάντα και κατέδειξε τον Αντωνιάδη ως εμπνευστή της ιστορίας υποστηρίζοντας ότι εκείνος τον πλησίασε και ζήτησε να μεσολαβήσει προκειμένου να πάρει χρήματα αφού ο Πανσερραϊκός του χρωστούσε και οι 45 χιλιάδες που λάμβανε από το σερραϊκό σύλλογο ήταν ψίχουλα. Πλέον είχε μπει σε όλους ο σπόρος της αμφιβολίας.

Κανείς εκ των εμπλεκομένων δεν είδε το Χρυσοβιτσάνο να συναλλάσσεται με το Ρήγα. Κανείς δεν αναγνώρισε ποιος επέβαινε στη BMW που περίμενε στο Εθνικό Στάδιο Σερρών. Από την άλλη υπήρχαν μαρτυρίες ότι ο Χρυσοβιτσάνος την ώρα που βρισκόταν στις Σέρρες, βρισκόταν και σε ψαροταβέρνα του Πειραιά. Το κυριότερο; Ο Ρήγας ισχυρίστηκε ότι ο Αντωνιάδης τον πλησίασε και όχι εκείνος τον Αντωνιάδη κι έτσι όλα στηρίχθηκαν στην κατάθεση του Αστυνόμου Παναγιώτη Μπίσκα που υποδύθηκε τον Γαλατίδη.

Η αλήθεια είναι ότι ο Μπίσκας υπήρξε ακριβής στην κατάθεσή του, ανέφερε το FIAT 128 με το οποίο τους παρέλαβε ο «μεσάζων», αντέκρουσε την κατάθεση του Ρήγα (που έλεγε ότι εξ αρχής είχε αντιληφθεί τη σκευωρία εκ μέρους του Αντωνιάδη) και ουσιαστικά έγινε ο άνθρωπος κλειδί για την καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο.

Ρήγας και Χρυσοβιτσάνος καταδικάστηκαν σε 12 μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 100 χιλιάδων δραχμών. Το πόρισμα ταξίδεψε προς Αθήνα και το Αθλητικό Δικαστήριο που με τη σειρά του θα εξέταζε την υπόθεση προκειμένου να επιβάλλει ή όχι ποινή και στην ΑΕΚ. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά ο αθλητικός δικαστής Ανδρέου -υπό τρομακτική πίεση- καλείτο και έπρεπε να εκδικάσει το συντομότερο την υπόθεση.

«Δωροδοκία δεν υπάρχει» όπως ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος της πενταμελούς ανακριτικής του ΑΣΕΑΔ, «υπάρχει όμως απόπειρα δωροδοκίας», συνεπώς εάν συνίσταται ενοχή της ΑΕΚ, τότε θα τιμωρηθεί όπως προβλέπεται. Τρίτη, 10 Ιουνίου του 1986 η τύχη της ΑΕΚ αποφασίζεται και η τιμωρία της με ψήφους 3-2 είναι αφαίρεση τριών βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα (ενώ η μέχρι τότε πρακτική ήθελε τις ομάδες να  τιμωρούνται άμεσα) η πιο ήπια ποινή από το 1977 και μετά.

Την επόμενη μέρα εκδίδεται και η απόφαση του ίδιου οργάνου (ΑΣΕΑΔ) για τον ΟΦΗ και την υπόθεση με τη ναδρολόνη του Ίσις, η οποία είναι απαλλακτική και η βαθμολογία οδεύει προς επικύρωση αφού διεξαχθεί ο αγώνας μπαράζ στο Βόλο μεταξύ της ΑΕΚ και του Ηρακλή. Το θέμα πλέον ήταν εάν ο Ηρακλής θα παρουσιαστεί στο γήπεδο.

Το μπαράζ της 23ης Ιουνίου είναι μια οπερέτα, όχι τυχαία θα μείνει στην ιστορία σαν το «μπαράζ της ντροπής» αφού ο Ηρακλής πείθεται τελευταία στιγμή να κατέβει στο Βόλο, αλλά Θεοδωρίδης και Κούγιας αποφασίζουν με πρόφαση την καλοκαιρινή ημερομηνία διεξαγωγής να διακωμωδήσουν εντελώς το άθλημα.

Ο Γηραιός ξεκινά το ματς με 9 παίκτες και προπονητή τον υπηρεσιακό Νίκο Κασάπη και στο δέκατο λεπτό καταφθάνει στο γήπεδο και ο Ζήφκας που μπαίνει στο ματς, για να αποβληθεί μόλις δέκα λεπτά αργότερα μετά από κοκορομαχία με τον Πια.

Το παιχνίδι είναι μια κωμωδία, στο 43’ αποβάλλεται και ο Γιώργος Καραΐσκος που καθυστερούσε επιδεικτικά επιζητώντας δεύτερη κίτρινη κάρτα και ο Ηρακλής μένει με 8 παίκτες. Στο δεύτερο ημίχρονο, Αδάμου και Σαντεξής προσποιούνται τους τραυματίες, ο Ηρακλής μένει με 6 ποδοσφαιριστές και ο διαιτητής αναγκάζεται να διακόψει το παιχνίδι βάσει κανονισμών, κατακυρώνοντάς το υπέρ της ΑΕΚ με 2-0.

Ο Ηρακλής διέσυρε το πρωτάθλημα και βρήκε έναν λάθος τρόπο να διαμαρτυρηθεί στις Αρχές. Θα μπορούσε να διεκδικήσει και να κατακτήσει τη νίκη, αφού διέθετε μια θαυμάσια ομάδα με πολύ καλούς ποδοσφαιριστές προεξέχοντος βεβαίως του μεγάλου Βασίλη Χατζηπαναγή. Δεν το έκανε διότι η διπλή αδικία από την υπόθεση Ίσις και την υπόθεση Χρυσοβιτσάνου έπληξε το Γηραιό (ο οποίος για ανάλογη υπόθεση δωροδοκίας είχε υποβιβαστεί το 1980), στερώντας του τη δυνατότητα να αγωνιστεί στην Ευρώπη.

Το ποδόσφαιρο παρά το γεγονός ότι είχε διαρκώς αυξανόμενη πορεία και τα έσοδα είχαν εκτοξευθεί στο Θεό, ήταν στα σχοινιά «εκ των έσω». Η Πολιτεία ανήμπορη να ανταπεξέλθει, οι ομάδες με πολλές σκιές και γκρίζες ζώνες, οι πρωταγωνιστές δακτυλοδεικτούμενοι.

Πριν καν συμπληρωθεί δεκαετία, το ελληνικό πρωτάθλημα είχε προλάβει να τα δει όλα. Ή μάλλον σχεδόν όλα, διότι την επόμενη σεζόν ήρθαν «τα ούρα του Τσίγκοφ», το Κιλελέρ και ένα πρωτάθλημα που το μνημονεύουμε όλοι μέχρι σήμερα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι μια ταινία παλιά που τέλος δεν έχει.

Μια ταινία παλιά που τέλος δεν έχει