MENU
EURO 2024 Χορηγός
Advertisement

Αν και στις μέρες μας το δύσκολο είναι να αποκλειστείς από όμιλο του Euro, η Γεωργία έκανε κάτι που πριν μερικούς μήνες φαινόταν απλά αδιανόητο. Μια χώρα που δεν είχε παίξει ποτέ σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, αν και βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, έκανε το «μπαμ» την τελευταία αγωνιστική και μπήκε στα πρόγραμμα των νοκ-άουτ αγώνων. Αν και οι συσχετισμοί και οι κοινές αναφορές με την Ελλάδα του 2004 θα έπρεπε να τιμωρούνται με βαρύ πρόστιμο, η ομάδα του Βίλι Σανιόλ έδειξε ότι η Εθνική μας δεν έμεινε τυχαία εκτός Euro.

Αντίθετα, ένα σύνολο με όλο τη σημασία της λέξης. Ένα group που δούλεψε σκληρά κατάφερε κάτι που θα είναι για πάντα στα βιβλία της ιστορίας. Μια ομάδα που πριν μερικούς μήνες, τον περασμένο μόλις Σεπτέμβριο, «έφαγε» 7 γκολ εντός έδρας από την Ισπανία στα προκριματικά, έκανε το «μπαμ» κόντρα στην Πορτογαλία και θα παίξει και πάλι με την La Roja, αυτή τη φορά στο πιο σημαντικό ματς ever για το Έθνος. «Πριν τρία χρόνια, όταν αποφάσισα να πάρω τη δουλειά, οι άνθρωποι στο περιβάλλον μου, ρωτούσαν. 'Γιατί πας εκεί;'. Όμως τώρα μπορώ να πω, δουλέψαμε σκληρά και πετύχαμε κάτι σημαντικό».

 

Πάνω από τον τον Σανιόλ, παλιό μπακ της Μπάγερν Μονάχου, πολύ πιο γνωστός στον κόσμο είναι ο Κβίτσα Κβαρατχέλια, το αστέρι της Νάπολι. Ο υπερηχητικός εξτρέμ με την ντρίμπλα που «σκοτώνει». Ο Κβάρα έχασε ευκαιρίες στα πρώτα δύο ματς, όμως έβαλε αυτό που έπρεπε κόντρα στην παρέα του Ρονάλντο. Ο 23χρονος, δεν είχε κανένα πρόβλημα να διαλέξει. «Το Scudetto ήταν κάτι το εκπληκτικό, όμως σήμερα είμαι πιο χαρούμενος. Όταν παίζεις για την χώρα σου, σε κάνει τόσο περήφανο. Είναι η καλύτερη μέρα στη ζωή των Γεωργιανών, γράψαμε ιστορία».

Ο Κβάρα είχε και μια στιγμή με τον CR7, ο οποίος του ευχήθηκε πριν το ματς, με τους δύο να έχουν βρεθεί πριν 11 χρόνια όταν ο Πορτογάλος μύθος είχε εγκαινιάσει μια ακαδημία στην Τυφλίδα. Σημειώνεται ότι η πρόκριση αυτή είναι η Νο2 ποδοσφαιρική επιτυχία για τη χώρα, καθώς το 1981 η Ντιναμό Τιφλίδας κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων.

Από αυτή την ομάδα δεν γίνεται να μην αναφέρει κάποιος τον Γκιόρκι Μαμαρντασβίλι, τον τερματοφύλακα της Βαλένθια, που για ακόμα μια φορά έδειξε γιατί αγωνίζεται στο top-level του αθλήματος. Υπερεμφάνιση με την Τσεχία με μια σειρά επεμβάσεων που κράτησε το πολύτιμο 1-1 και ακόμα καλύτερος με clean-sheet κόντρα στον Κριστιάνο και την Πορτογαλία το βράδυ της Τετάρτης (26/06). Δεν είναι υπερβολή όσων το λένε, είναι σε performance ο Νο1 keeper του Euro μέχρι στιγμής. Μαζί τους, ένα ακόμα παιδί που παίζει μπροστά. Και αυτού το όνομα έχει φτάσει στα αυτιά όσων βλέπουν όλα τα ματς.

 

Γκεόρκες Μικαουτάτζε. Και πως να μην συμβεί αυτό; Μιλάμε για τον πρώτο σκόρερ του Euro. Ένα γκολ σε κάθε αγώνα έχει βάλει ο γεννημένος και μεγαλωμένος στην Γαλλία άσος, ο οποίος πήρε το τόσο κρίσιμο πέναλτι από τον Κβαρατσχέλια για κάποιο λόγο. Γιατί o 23χρονος, που πέρυσι έπαιξε στον Άγιαξ, δεν έχει χάσει κανένα από τα 20 τελευταία που έχει εκτελέσει σε κανονική διάρκεια αγώνα και με αυτό κόντρα στην Πορτογαλία έγραψε ιστορία αφού έγινε μόλις ο 9ος που σκοράρει και στα 3 ματς των ομίλων του Euro.

Η Ελλάδα είναι σαφώς άλλο μέγεθος από την Γεωργία, όμως δεν μπορούμε σε καμία τέτοια περίπτωση να ξέρουμε τι θα γινόταν. Αν ήμασταν εμείς στη θέση της, αν τόσοι παίκτες θα βρίσκονταν σε τόσο υψηλό peak και αν θα έκαναν τη διαφορά. Στην τελική, δύο θαύματα σε μια ζωή δεν γίνονται. Πάντως, το μόνο βέβαιο είναι ότι με τις εμφανίσεις και την επιτυχία της, η ομαδάρα του Σανιόλ απέδειξε ότι κάθε άλλο από ένα cafe-bar ήταν...

Μήπως δεν είναι τόσο καφενείο η Γεωργία τελικά...;