MENU

Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα από την αρθρογραφία αθλητικών εφημερίδων και του διαδικτύου...

ΣΑΒΒΑΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ – LIVE SPORT

Τα πρόσωπα-κλειδιά στην ΕΠΟ θα αλλάξουν και αυτό που απομένει να δούμε είναι αν θα περιοριστεί η τοξικότητα της τελευταίας εξαετίας, η οποία “έπνιγε” κατά διαστήματα τη Superleague 1, και προερχόταν κυρίως από την πλευρά του Ολυμπιακού, η διοίκηση του οποίου έκανε επιθετική αντιπολίτευση σε αυτήν της Ομοσπονδίας. Οι Ερυθρόλευκοι θα έχουν συμμετοχή στο νέο διοικητικό σχήμα της ΕΠΟ, το οποίο θα προκύψει από τις εκλογές της 22ας Ιουλίου και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσουν έναντι του Μάκη Γκαγκάτση και των αποφάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής. Αν δηλαδή θα συναινούν ή αν ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ως πρόεδρος της Λίγκας, θα μειοψηφεί και στη συνέχεια θα στέλνει επιστολές με αιχμές στη διοίκηση της ΕΠΟ...

Εκτός από την προεδρία της ΕΠΟ, θα υπάρξει αλλαγή στην προεδρία της ΚΕΔ και γενικότερα στη σύνθεσή της. Ο νέος αρχιδιαιτητής θα είναι ένα κομβικό πρόσωπο για να μη φωνάζουν οι ομάδες ακόμα και για ένα ανάποδο πλάγιο άουτ. Αν ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔ είναι “μεγάλο” όνομα και έχει ισχυρή προσωπικότητα, καμία ομάδα δεν θα μπορεί να τον “ακουμπήσει” και θα πέσουν οι τόνοι σχετικά με τη διαιτησία. Αλλαγές θα υπάρξουν και σε όλα τα διευθυντικά πρόσωπα. 

ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ – SPORTDAY

Οι πρώτες δύο εβδομάδες του Αλόνσο στο “τιμόνι” του Παναθηναϊκού δεν περιλαμβάνουν μόνο μαθήματα και χάι πρες, έντασης κι ανάπτυξης μέσα από άμεσο και κάθετο ποδόσφαιρο. Ναι, αυτές είναι οι βασικές αρχές της φιλοσοφίας του κι εκεί έχει ρίξει σε πρώτη φάση το βάρος, μαζί με τη φυσική κατάστασή όλης της ομάδας που αποτελεί προαπαιτούμενο για να υπηρετηθεί το συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό μοντέλο. Εκτός όμως απ' τα κομμάτια της πίεσης και της ανάπτυξης, τα οποία δουλεύονται μέσα από μία γεμάτη γκάμα ασκήσεων και προγραμμάτων που κρατούν στην τσίτα και προσφέρουν κίνητρα σε όλους τους παίκτες, ο Αλόνσο και το επιτελείο του έχουν επικεντρωθεί και σ' ένα άλλο πολύ βασικό σκέλος του παιχνιδιού της ομάδας: τις αντιδράσεις της σε καταστάσεις αμυντικού τρανζίσιον. 

Ο 49χρονος τεχνικός θέλει ν' αλλάξει το παιχνίδι του Παναθηναϊκού και να τροποποιήσει βήμα-βήμα τη συνολική φιλοσοφία και ταυτότητα της ομάδας. Με όλα αυτά τα στοιχεία που ανέλυσε από την πρώτη παρουσίασή του: ασφυκτική πίεση ψηλά με συντονισμένο πρέσινγκ, το οποίο θα δημιουργεί “παγίδες” σ' όλο το επιθετικό τρίτο του αντιπάλου, ένταση και κάθετο παιχνίδι. Ένα πολύ ελκυστικό “πακέτο” που απαιτεί πολλά τρεξίματα, άριστη φυσική κατάσταση, δυνάμεις, ένταση και καλό συντονισμό των κινήσεων όλης της ομάδας. Έχει όμως κι ένα στοιχείο το οποίο, αν δεν προβλεφθεί σωστά, μπορεί να εξελιχθεί σε αχίλλειο πτέρνα: την ισορροπία στο αμυντικό τρανζίσιον... Για όσους θυμούνται, ένα παρεμφερές στυλ ποδοσφαίρου επιχείρησε να παίξει στους πρώτους μήνες της περσινής χρονιάς και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΓΛΙΔΗΣ - ΦΩΣ

Υπάρχει μια μερίδα φίλων του ολυμπιακού που υποστηρίζουν ότι θα είναι καλό να γίνουν αρκετές αλλαγές στο ρόστερ επειδή η ομάδα που κατέκτησε το Κόνφερενς Λιγκ έχει γεμίσει από αυτή την τεράστια επιτυχία και δεν έχει αντίστοιχη διάθεση για τη νέα περίοδο. Μικρή είναι αυτή μερίδα, αλλά θα πρέπει να κατανοήσει πως για την ελληνική ομάδα μπορεί να μην είναι πρώτος στόχος να επαναλάβει κάτι που ενδεχομένως είναι ανεπανάληπτο, όμως έχει πολύ σημαντικές φιλοδοξίες. Δεν είναι μικρό πράγμα για τον ολυμπιακό να έχει μείνει δυο χρόνια μακριά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ούτε να είναι πια τέσσερα χρόνια έξω από το Τσάμπιονς Λιγκ, διοργάνωση που για κάποιο αποτελεί άπιαστο η μακρινό όνειρο, αλλά για τους Πειραιώτες ήταν συνήθεια. Τέτοια που έφερνε και πολλά χρήματα στο ταμείο ούτως ώστε να μη χρειάζεται κάθε τόσο να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου Μαρινάκης για να καλύπτει «τρύπες» ή να προσφέρει την απαιτούμενη -σε κάθε κλαμπ τέτοιου μεγέθους- ρευστότητα.

Κατά συνέπεια θα επιμείνουμε ότι για τον ολυμπιακό το βασικό σε αυτό το μεταγραφικό στάδιο δεν είναι οι… μεταγραφές, αλλά διατήρηση του μεγαλύτερου μέρους της περσινής ομάδας. Όλοι δε γίνεται να μείνουν, το κατανοεί ο καθένας. Ο Ιμπόρα άλλωστε η έφυγε, ενώ είναι απίθανο να μπορέσει η πειραϊκή ομάδα να κρατήσει όλους τους ποδοσφαιριστές που έχει δανεικούς και προσφέρουν τα μέγιστα η εκείνους που έληξαν τα συμβόλαια τους. Όμως όσο περισσότεροι μείνουν, όπως γράψαμε και χθες σχετικά με τον Φορτούνη και τον Μασούρα, τόσο το καλύτερο. Και ας καλυφθούν μετά οι θέσεις που θα πετούν ενίσχυση. Ειδικά στην επίθεση. Κάτι που ήδη έχει γίνει με τον Στάμενιτς και λογικά με τον Γκαρθία στο κέντρο, με τον Κοστίνια νια στο δεξί άκρο της άμυνας σε έναν άκρως ενδιαφέροντα ανταγωνισμό με τον Ροντινέι και τις ανανεώσεις με τους δύο Έλληνες διεθνείς γκολκίπερ το Τζολάκη πιο πρόσφατα, τον Πασχαλάκη νωρίτερα.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΛΗΣ – ΩΡΑ

Για να φτάσει ο Αλμέιδα να ζητήσει να αλλάξουν και οι δύο τερματοφύλακες και μάλιστα πριν καν ξεκινήσει η προετοιμασία, σημαίνει ότι πως ακριβώς έτσι το έχει και αυτός στο μυαλό του. Όλο αυτό προφανώς και δεν ήταν μια απλή υπόθεση. Και αυτό που τελικά φαίνεται πως αποφάσισε να κάνει είναι κάτι που καμιά άλλη ελληνική ομάδα δεν έχει κάνει. Να βάλει στη δυάδα των τερματοφυλάκων της, δύο πρωτοκλασάτους. Όχι στη θεωρία. Στην πράξη. Και στα συμβόλαια. Η ΑΕΚ το παλεύει και είναι πολύ κοντά στην απόκτηση ενός τερματοφύλακα που ήταν βασικός στη Λάτσιο και στη συνέχεια ο λόγος που δεν βρήκε χώρο στην Μπρέντφορντ, είναι διότι έπεσε την πρώτη χρονιά πάνω στον τερματοφύλακα που κατόπιν πήρε μεταγραφή στην Άρσεναλ και τη δεύτερη στον κορυφαίο της Πρέμιερ Λιγκ.

Επίσης έχει συμφωνήσει και φέρνει έναν ακόμα τερματοφύλακα, που αν πέρυσι το καλοκαίρι τον είχε αποκτήσει, όλοι θα έλεγαν για τη μεταγραφή της δεκαετίας. Διότι ο Μπρινιόλι ήταν ο καλύτερος του πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ λοιπόν ετοιμάζεται να μπει στη νέα σεζόν έχοντας δύο τερματοφύλακες, που θα έπαιζαν και οι δύο βασικοί, σε οποιαδήποτε ελληνική ομάδα. Εννοώ απ’ αυτές που διεκδικούν τον τίτλο. Η ΑΕΚ δουλεύει με τέτοιο τρόπο, ώστε την προσεχή σεζόν να μην γίνεται να έχει βασικό και αναπληρωματικό τερματοφύλακα. Και αυτό διότι το παλεύει για να έχει δύο σούπερ βασικούς. Δύο παίκτες που θα έχουν από τα πιο ακριβά συμβόλαια στο ρόστερ.

ΑΡΙΣ ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ - METROSPORT

Δε θα θέλαμε να είμαστε στη θέση του Ραζβάν Λουτσέσκου. Ακόμη και για το χρυσάφι, που λέει ο λόγος, όλου του κόσμου. Εκεί που πάει ο Πρωταθλητής να κόψει ένα κεφάλι Λερναίας Ύδρας των μεταγραφών, εκεί φυτρώνει αλλο. Εκεί που έμεινε παρά τις πιοέσεις... εξωφρενικής οικονομικής προσφοράς ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, εκεί ασκούνται πιέσεις για να φύγει ο Κοτάρσκι Εκεί που όλα ήταν γαλήνια με τον Μεϊτέ, εκεί ξέσπασε θύελλα. Η κύρια φάση της προετοιμασίας ξεκίνησε με ελλείψεις, ήτοι με ανοιχτά μεταγραφικά θέματα. Ένα, με τον αντικαταστάτη του Μεϊτέ, ο οποίος προσπαθεί να παίξει... κρυφτούλι με τον πρωταθήτή. Δεν του βγαίνει αλλά τον θέλει ο Λουτσέσκου. Ένα άλλο, με την συμφωνία για τον Κεντζιόρα. Στην περίπτωσή του τα έχουν βρει η νύφη και ο γαμπρός αλλά κάνει νερά ο πεθερός. Κι αυτόν τον θέλει ο Λουτσέσκου. Κι ένα με τον Σαμάτα, για τον οποίο ο Λουτσέσκου, έχει καταστήσει σαφείς τις προτιμήσεις του. 

Κοντά σε αυτά τα ανοιχτά, ορθάνοιχτα θέματα του πρωταθλητή επιτρέψτε μας να αναφέρουμε και κάποια τα οποία δεν είναι τόσο ανοιχτά. Του Εκόνγκ για παράδειγμα ή του Κοτάρσκι. Διαφορετικές περιπτώσεις, φυσικά, με κοινό παρονομαστή το ρίσκο. Ο διεθνής Νιγηριανός χάθηκε κυριολεκτικά κατά τον πρώτο χρόνο του συμβολαίου του. Σε ποια αγωνιστική κατάσταση είναι, θα φανεί στην προετοιμασία. Εκεί θα κριθεί το παρόν του στον πρωταθλητή. Ρίσκο πάντως, η παραμονή του εφέτος, μετά τα όσα συνέβησαν πέρσι. Ο Κροάτης δεν έχει λόγο να φύγει κι ο ΠΑΟΚ δεν έχει λόγο να μην τον κρατήσει. Μία οικονομική πρόταση όμως η οποία θα εκτοξεύσει τις μεταγραφικές δυνατότητες σύμφωνα με το FFP του ΠΑΟΚ, δεν θα τους αφήσει... ασυγκίνητους στην Τούμπα. Ρίσκο φυσικά η αποδοχή μίας τέτοιας πρότασης.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ - ΤΑ ΝΕΑ

Είναι ξεκάθαρο πως προχωράμε γοργούς ρυθμούς ο σχεδιασμός του (μπασκετικού) Ολυμπιακού. Ουδείς πρέπει να ξεχνά πως τις πρώτες μέρες του Ιουλίου συνήθως ακούγονται ηχηρές κινήσεις. Πέρσι ήταν, τέτοια εποχή, που αποχώρησαν από το ΣΕΦ Βεζένκοφ και Σλούκας. Τώρα, τι πρόκειται να δούμε, άραγε; ίσως δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στις μεταγραφές που ανακοινώθηκαν ή αυτές που συζητιούνται. Θα μπορούσε, κάποιος, δηλαδή, να προσεγγίσει την όλη κατάσταση κάτω από διαφορετική ματιά. Εξετάζοντας τα χαρακτηριστικά των παικτών που καταφθάνουν. Ο Ντόρσεϊ για παράδειγμα, μοιάζει να είναι ολότελα διαφορετικός παιχτεί σε σύγκριση με τον Κάνααν. Πριν από δύο χρόνια ίδιο άσοι ακολούθησαν αντίθετο δρομολόγιο - ο ένας έφυγε, ο άλλος έπιανε Λιμάνι.

Και κάπου εδώ προκύπτει το δυνατό φλερτ του ολυμπιακού με τον Βιλντόσα. Ιστορία «από το πράσινο στο κόκκινο» είναι αρκετά παλιά στο ελληνικό μπάσκετ, παρατηρείται εδώ και δεκαετίες. Βέβαια, για να είναι κάποιος ειλικρινής, με εξαίρεση τον σπουδαίο και «μια κατηγορία μόνο του» Βασίλη Σπανούλη, ελάχιστοι ήταν αυτοί που φόρεσαν τα ερυθρόλευκα μετά τη θητεία του στον Τάφο του Ινδού ή το ΟΑΚΑ και άφησαν για τα καλά το στίγμα τους. Σπανούλης είναι ένας. Όσον αφορά τον Βιλντόσα, έχει το κίνητρο (με την προϋπόθεση πως θα ολοκληρωθεί η μετακίνηση), το σουτ στην μέρα του, την άγνοια κινδύνου και το κάθετο παιχνίδι α λα MακΚίσικ. Ένας παίκτης που αρέσκεται να δίνει τόνο έκπληξη στο παρκέ και προφανώς το αναζητά στο εξής ο Μπαρτζώκας. Ίσως να του έλειψε. Ίσως πάλι οι κανόνες του κόουτς να είναι πως δεν θα υπάρχουν… κανόνες. Ένα παιχνίδι που θα ξεφεύγει από το πολύ σφιχτά όρια που συνήθως ορίζει ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου.

Πρωινός Τύπος (2/7): «Έχει το κίνητρο ο Βιλντόζα - Ρίσκο να φύγει ο Κοτάρσκι»