MENU

Έρευνες σε όλες τις χώρες του κόσμου έχουν αποδείξει ότι εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων πάσχουν από διαταραχές του ύπνου. Μόνο για τις ΗΠΑ, έρευνα του 2002 αποκάλυψε πως 70 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από κάποια διαταραχή του ύπνου. Αυτό υπολογίστηκε ότι κοστίζει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο σε ατυχήματα, ιατρική περίθαλψη και μη αποδοτικές ώρες εργασίας.

Ύπνος και πονοκέφαλοι

Διαταραχές του ύπνου, όπως η αϋπνία, η υπερυπνία, οι άπνοιες του ύπνου, συχνά μπορεί να προκαλέσουν  πονοκέφαλο. Κεφαλαλγία και διαταραχές του ύπνου είναι συμπτώματα που συχνά συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο, είτε γιατί το ένα προκαλεί το άλλο, είτε γιατί είναι συμπτώματα κοινού παθογενετικού μηχανισμού ή κοινής υποκείμενης νόσου. 

Πρόσφατες βιοχημικές και λειτουργικές απεικονιστικές μελέτες του εγκεφάλου ασθενών με πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες αποδεικνύουν την ύπαρξη ορισμένων κοινών κεντρικών μηχανισμών που ευθύνονται για την πρόκληση κεφαλαλγίας, ενώ ταυτόχρονα είναι και ρυθμιστές του ύπνου.

Η στέρηση ύπνου και ο διακοπτόμενος ύπνος είναι δυνατόν να προκαλέσουν την έκλυση των πρωτοπαθών κεφαλαλγιών, ενώ είναι γνωστό ότι συχνά η ημικρανία υποχωρεί μετά από ύπνο. Σε πρόσφατες μελέτες ασθενών με αθροιστική κεφαλαλγία διαπιστώθηκε άπνοια του ύπνου σε ποσοστά που κυμαίνονται από 31% έως 80% .

Οι άπνοιες στον ύπνο είναι δυνατόν να πυροδοτούν την εκδήλωση της αθροιστικής κεφαλαλγίας κατά τις πρώτες ώρες του ύπνου, λόγω της προκαλούμενης υποξυγοναιμίας. Η αντιμετώπιση των απνοιών  προκαλεί ύφεση της κεφαλαλγίας. Η περιγραφή που δίνουν για την κεφαλαλγία τους οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από άπνοιες του ύπνου είναι: "βαρύ", "θολωμένο", "σφιγμένο κεφάλι" και σπανιότερα περιγράφουν διάχυτο ελαφρύ πονοκέφαλο. Ο δε πονοκέφαλος σχεδόν πάντοτε συνοδεύεται από υπνηλία κατά την ημέρα.

Η κεφαλαλγία είναι επίσης συχνό σύμπτωμα σε ασθενείς με αϋπνία, η οποία προκαλείται από χρόνια επώδυνα σύνδρομα, όπως η ινομυαλγία, νευρομυικά νοσήματα, καθώς επίσης σε ασθενείς με καρδιοαγγειακά νοσήματα, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές που προκαλούν αϋπνία και δευτεροπαθώς ημερήσια υπνηλία.

Πόσο συχνές είναι οι άπνοιες κατά τον ύπνο

Είναι πολύ συχνότερες από όσο νομίζαμε πριν μερικά χρόνια. Οι τελευταίες στατιστικές από τις ΗΠΑ, τη Δανία, την Αυστραλία και την Ιταλία, έδειξαν ότι το 8,5% έως 24% των ανδρών, 30 έως 60 ετών, εμφανίζει παθολογικό αριθμό απνοιών. Τα αντίστοιχα ποσοστά στις γυναίκες από 30 έως 60 ετών είναι 6%-9%. Από αυτούς, οι βαρύτερες μορφές, ποσοστό 2%-4%, εμφανίζει υπνηλία την ημέρα.

Υπνική άπνοια και γλαύκωμα

Οι πάσχοντες από άπνοια στον ύπνο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν γλαύκωμα και γι’ αυτό πρέπει να ελέγχουν συστηματικά τα μάτια τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 1.012 ασθενείς ηλικίας άνω των 40 ετών και σε 6.072 υγιείς συνομηλίκους τους, και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Ophthalmology» που εκδίδει η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας.

Η μελέτη από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ταϊπέι στην Ταϊβάν έδειξε πως οι πάσχοντες από υπνική άπνοια διέτρεχαν κατά 67% υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν την συχνότερη μορφή γλαυκώματος (γλαύκωμα ανοικτής γωνίας) μέσα σε μία πενταετία από τη διάγνωση της άπνοιας.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η υπνική άπνοια μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου που φτάνει στα μάτια και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο για γλαύκωμα. «Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα ενθαρρύνουν τους γιατρούς να ενημερώσουν τους πάσχοντες από αποφρακτική άπνοια στον ύπνο για το ενδεχόμενο γλαυκώματος, ούτως ώστε να ελεγχθούν προληπτικά και να υποβληθούν στην ενδεδειγμένη θεραπεία», σημειώνουν  στην ανακοίνωσή τους οι ερευνητές.

Μην κοιμάστε με αναμμένο φως

Μελαγχολία μπορεί να προκαλέσει  το τεχνητό φως κατά την διάρκεια του ύπνου.  Μάλιστα, η συνεχής  έκθεση σε διαρκή  φωτισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.

Αντίθετα, η αποφυγή του φωτός μετριάζει τα συμπτώματα κατάθλιψης. Τα πειράματα έγιναν σε ποντίκια και οι ερευνητές τα χώρισαν σε δύο ομάδες. Η ομάδα της οποίας το δωμάτιο φωτιζόταν όλο το 24ωρο, εμφάνισε εξωτερικά συμπτώματα κατάθλιψης, σε σύγκριση με την άλλη ομάδα που κοιμόταν σε σκοτεινό χώρο και είχε φυσιολογικό κύκλο ημέρας-νύχτας.

Η  επίδραση του τεχνητού φωτός στην υγεία είναι σημαντική για ανθρώπους που δουλεύουν σε νυχτερινή βάρδια και για παιδιά και ενηλίκους που παρακολουθούν τηλεόραση αργά το βράδυ, διαταράσσοντας τον φυσιολογικό κύκλο φωτός- σκοταδιού.

Διαβάστε περισσότερα

Εξέταση για το ροχαλητό στο σπίτι

Ένας απλός, φιλικός για παιδιά και ενήλικες, αλλά και οικονομικός τρόπος για την διερεύνηση του ροχαλητού, είναι η ιατρική μέθοδος ψηφιακής ανάλυσης των ήχων της αναπνοής στο σπίτι. Η εξέταση SNORE CHECK είναι εντελώς απλή και ανώδυνη και πραγματοποιείται στον χώρο σας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Διερευνά με ακρίβεια το είδος του ροχαλητού, ενώ διαπιστώνει εάν υπάρχει υπνική άπνοια και σε τι βαθμό, δίνοντας στον γιατρό όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, προκειμένου να σας συστήσει την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Η υπηρεσία SNORE CHECK σε συνεργασία με την υπηρεσία Κατ’ Οίκον της Affidea, με το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό τους, αναλαμβάνουν να παραδώσουν και να παραλάβουν τον εξοπλισμό της εξέτασης στον χώρο του εξεταζόμενου και να ενημερώσουν για την χρήση του. Εφόσον πραγματοποιήσετε τον έλεγχο, την επόμενη ημέρα, κατόπιν σχετικού προγραμματισμού, το προσωπικό του τμήματος παραλαμβάνει από εσάς τον εξοπλισμό και τον παραδίδει στον γιατρό. Ο γιατρός θα αναλύσει τα αποτελέσματα της καταγραφής της αναπνοής σας κατά τον ύπνο και θα επιληφθεί του προβλήματός σας.

Snore Check: Η ψηφιακή ανάλυση της αναπνοής σε προνομιακή τιμή

Ο Όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea επισημαίνει την σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, και προσφέρει την εξέταση Snore Check σε προνομιακή τιμή. Η ενέργεια ισχύει για κάθε ραντεβού που θα προγραμματιστεί έως και τις 31 Αυγούστου 2024.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού μπορείτε να καλείτε καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 07:00 έως τις 21:00 και το Σάββατο από τις 07:30 έως τις 15:00, στο 210 67 70 700.

Σχετικά με τον Όμιλο Affidea

Ο Όμιλος Affidea αποτελεί σήμερα τον κορυφαίο ιδιωτικό φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Ευρώπη με δραστηριότητα σε 15 χώρες.

Τα διαγνωστικά κέντρα Affidea λειτουργούν στην Ελλάδα από το 2005, μέσω ενός πανελλαδικού δικτύου, και είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, όλα τα δημόσια ταμεία και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός της Affidea είναι ο νεότερος στην Ευρώπη, καθώς διαθέτει τα πιο εξελιγμένα συστήματα μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας, ψηφιακής μαστογραφίας 3D και υπερηχοτομογραφίας, με τεχνολογία επικεντρωμένη στους εξεταζόμενους.

Όλα τα κέντρα είναι πιστοποιημένα κατά το διεθνές πρότυπο ISO 9001 και τα βιοπαθολογικά εργαστήρια διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) κατά το ISO 15189.

Σημειώνεται ότι τα διαγνωστικά κέντρα Affidea έχουν βραβευθεί και περιλαμβάνονται στη λίστα “EuroSafe Wall of Stars” ως τα καλύτερα και ασφαλέστερα της Ευρώπης από πλευράς ακτινοπροστασίας, καθώς εφαρμόζουν κατ’ αποκλειστικότητα το πρόγραμμα διαχείρισης της δόσης ακτινοβολίας Dose Excellence κατά τη διενέργεια της αξονικής τομογραφίας.

Ο Όμιλος Affidea αναπτύσσεται δυναμικά επενδύοντας στην ανάπτυξη νέων κέντρων και επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών του.

Στόχος της Affidea είναι η μετάβαση στο μοντέλο του «έξυπνου διαγνωστικού κέντρου» με ψηφιακές διαδικασίες, που θέτουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο και περιορίζουν το αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα, σε LinkedIn, Facebook και Instagram.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Δελτίο Τύπου, παρακαλούμε επικοινωνήστε με:

Σταυρούλα Σηφάκη Τηλ.: 210 6148780 | 6931833493 | [email protected]

 

AFFIDEA: Διαταραχές του ύπνου και πώς να τις αντιμετωπίσετε