MENU

Πώς στήνονται τα pressing traps, πόσο σημαντικό είναι το χαρακτηριστικό της ταχύτητας για τους ποδοσφαιριστές και τι συμβαίνει με το ύψος της defensive line; Μπορεί ο Παναθηναϊκός να υπηρετήσει τέτοιου είδους ποδόσφαιρο;

Χαρακτηριστικά ποδοσφαιριστών

Σε προηγούμενο κείμενο αναλύσαμε τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν οι εξτρέμ που θα αποκτηθούν και σταθήκαμε στην ταχύτητα που απαιτείται. Τι συμβαίνει όμως με ολόκληρη την ομάδα; Συνήθως, οι ομάδες που βασίζονται στο aggressive high press σχεδιάζουν την παρακάτω δόμηση στα ρόστερ:

  1. Ταχύτατους ποδοσφαιριστές μπροστά: Στην 4-2-3-1 διάταξη που προτίθεται να χρησιμοποιήσει την φετινή αγωνιστική σεζόν ο Ντιέγκο Αλόνσο, αυτοί που αγωνίζονται στο “3” και “1” είναι οι κύριοι εκφραστές του pressing. Πρέπει να δίνουν ελάχιστο χρόνο και χώρο στον αντίπαλο, να τους αναγκάζουν σε βεβιασμένες επιλογές που συχνά καταλήγουν σε λάθη. Για να γίνει αυτό, η ταχύτητα είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό καθώς μόνο έτσι καταφέρνεις να διανύσεις μέτρα και να καλύψεις αποστάσεις σε ελάχιστο χρόνο και να κάνεις αφόρητη την πίεσή σου. Τι συμβαίνει λοιπόν όταν ασκείς τέτοιου είδους pressing; Αναγκάζεις τον αντίπαλο να πάρει απόφαση γρήγορα, του “μεταφέρεις” πανικό στην σκέψη του και συνήθως τον οδηγείς σε απομακρύνσεις.

  2. Aggressive αμυντικούς πίσω: Την ώρα που οι μεσοεπιθετικοί παίκτες ασκούν πίεση και οδηγούν τον αντίπαλο σε μεγάλες μπάλες και απομακρύνσεις, οι ποδοσφαιριστές της αμυντικής γραμμής (“4”) και ο ένας από τους δύο αμυντικούς χαφ (“2”), πρέπει να είναι ιδιαίτερα aggressive και ικανοί στις μονομαχίες στον αέρα. Εν αντιθέσει λοιπόν με ότι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος πως οι αμυντικοί πρέπει να είναι ταχύτατοι λόγω της τοποθέτησης της defensive line κοντά στο ύψος της σέντρας, το κυριότερο χαρακτηριστικό που πρέπει να έχουν, είναι η ικανότητα στο μαρκάρισμα, η επιθετικότητα σε αυτά και το “μέγεθος” για να κερδίζουν τις εναέριες μονομαχίες.

Με λίγα λόγια, πάμε σε ένα προφίλ ομάδας που οι μεσοεπιθετικοί θα πρέπει να είναι ταχύτατοι για να ασκούν πίεση, και οι παίκτες της αμυντικής τετράδας όπως και οι αμυντικοί χαφ, θα πρέπει να είναι aggressive για να κερδίζουν τις μονομαχίες.

Speed doesn’n matter;

Το εύλογο ερώτημα που ακολουθεί είναι το εξής: Πως είναι δυνατόν να έχεις την αμυντική γραμμή κοντά στην σέντρα και το κυριότερο χαρακτηριστικό να μην είναι η ταχύτητά τους;

Την απάντηση έρχεται να μας δώσει το ίδιο το ποδόσφαιρο: Ομάδες στο κορυφαίο επίπεδο που αγωνίστηκαν με high defensive line, είχαν επιτυχία χωρίς οι κεντρικοί τους αμυντικοί να είναι ιδιαίτερα γρήγοροι. Ο Τζόν Στόουνς και ο Ρουμπέν Ντίας για παράδειγμα που συνθέτουν τις βασικές επιλογές του Πεπ Γκουαρντιόλα για το κέντρο άμυνας της Μάντσεστερ Σίτυ, δεν έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την ταχύτητα.

Το ίδιο συνέβαινε και παλαιότερα με την καλύτερη ομάδα κατά γενική ομολογία που έχει εμφανιστεί στον πλανήτη, την Μπαρτσελόνα του 2008 – 2012. Πουγιόλ και Πικέ, στήριζαν το παιχνίδι τους σε άλλες δεξιότητες και όχι στην ταχύτητα.

Στα μέρη μας, ο Ματίας Αλμέιδα στην ΑΕΚ, την σεζόν 2012 – 2013 εμφάνισε μια high pressing ομάδα με κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Βίντα και Μουκουντί.
 

Κύρια χαρακτηριστικά αμυντικής γραμμής

 

Φυσικά, το ιδανικό θα ήταν σε ομάδες που παίζουν με τόσο ψηλά την αμυντική τους γραμμή, οι ποδοσφαιριστές να κατέχουν τόσο το πακέτο των mental χαρακτηριστικών, όσο και αυτό των physical. Καταλαβαίνεται όμως όλοι πως τέτοιου είδους ποδοσφαιριστές πρώτων σπανίζουν και δεύτερον είναι πανάκριβοι. Που στρέφονται λοιπόν οι προπονητές για δομήσουν την ομάδα τους;

  1. Positioning: Το κυριότερο προσόν για κεντρικό αμυντικό είναι οι τοποθετήσεις του. Με την άμυνα στην μεσαία γραμμή, θα πρέπει να ξέρει πότε θα “κολλήσει” στον αντίπαλο επιθετικό, πότε θα πάρει “βάθος” και πότε θα προσπαθήσει να τον βγάλει offside.

  2. Marking: Θα πρέπει να είναι ικανός στις προσωπικές μονομαχίες, να έχει την δυνατότητα να κάνει κλεψίματα και να μην αφήνει τον αντίπαλο να γυρίσει με πρόσωπο.

  3. Aggressiveness: Δεν υπάρχουν περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Πρέπει να είναι επιθετικός στο μαρκάρισμα, αν χρειαστεί να παίζει στα όρια του φάουλ. Με λίγα λόγια “να βάζει το κεφάλι του εκεί που άλλοι δεν βάζουν τα πόδια τους”.

  4. Αντίληψη: Διάβασμα φάσης, να προβλέπει τι θα γίνει μετά. Να ξέρει ανά πάσα ώρα και στιγμή, που είναι οι αντίπαλοι και που οι συμπαίκτες του.

  5. Επικοινωνία: Πολύ σημαντικό στοιχείο, είναι η σωστή συνεννόηση με την υπόλοιπη άμυνα. Το offside trap είναι εφιάλτης, αρκεί μια κακή τοποθέτηση κάποιου από την αμυντική τετράδα για να καταρρεύσει όλο το high press. Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε σπάνια αλλαγές σε δίδυμα κεντρικών αμυντικών, η συνεννόηση.

Pressing traps & delay press

Συχνά, το gegenpressing φαίνεται άναρχο. Όταν βλέπεις μια ομάδα να πιέζει ανεξέλεγκτα, νομίζεις ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο στο press, απλά όπου πάει η μπάλα μετακινούνται και οι ποδοσφαιριστές. Βασική αρχή όμως, είναι γιατί κάνεις press; Ποιος είναι ο σκοπός; Που θες να κερδίσεις την μπάλα; Εδώ, υπάρχει και η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δυο πιο φημισμένες ποδοσφαιρικές ταυτότητες:

  1. Στο control possession, ο ρυθμός είναι χαμηλότερος και στην άμυνα και στην επίθεση. Συνήθως οι ομάδες αγωνίζονται με 4-4-2 και προστατεύουν τον άξονα τους, φέρνοντας τους εξτρέμ αρκετά εσωτερικά. Έτσι, οδηγούν τον αντίπαλο με αυτή την stand off αντιμετώπιση στα άκρα, σε μία delay press φιλοσοφία.

  1. Στο gegenpressing που θέλει να εφαρμόσει ο Ντιέγκο Αλόνσο όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Το trap (παγίδα) σχεδιάζεται στους κεντρικούς χώρους, εκεί που αν κερδίσεις την μπάλα, μπορείς να απειλήσεις με μία πάσα. Έτσι, οι εξτρέμ πρέπει να είναι αρκετά γρήγοροι ώστε να “σπρώχνουν” τους αντίπαλους σε εσωτερική πάσα στον άξονα, εκεί που η σκληράδα των χαφ και τα man to man θα οδηγήσουν σε κλέψιμο σε επικίνδυνους χώρους ώστε να υποστηριχθεί το γρήγορο, κάθετο και με ένταση ποδόσφαιρο που έχει θέσει ο οργανισμός του Παναθηναϊκού ως τα κύρια στοιχεία στην νέα αγωνιστική χρονιά.

Τι μεταγραφές χρειάζεται ο Αλόνσο για efficient high press;