MENU

Mια ανάσα από έναν νέο «εμφύλιο» βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την επιστολή των «87» και το «αντάρτικό» τους στον Στέφανο Κασσελάκη. Το «μανιφέστο» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπαινιγμοί του για το μαύρο χρήμα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έβγαλε στην επιφάνεια με τον πλέον επίσημο τρόπο τον «υπόγειο πόλεμο» ανάμεσα στη νέα ηγεσία και τους πάλαι ποτέ «προεδρικούς» του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Στ. Κασσελάκης με τις αναφορές του στον «δικό του ΣΥΡΙΖΑ» που δεν παίρνει «μαύρα» στόχευσε απευθείας στον προκάτοχό του, στέλνοντας προειδοποιητικές βολές. Μάλιστα, «απείλησε» πως το επόμενο διάστημα θα δώσει στοιχεία για την οικονομική κατάσταση, το χάος που, όπως είπε, παρέλαβε. Η συζήτηση για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς και οι δημοσκοπήσεις που εμφάνιζαν ως φαβορί τον Αλ. Τσίπρα ως το πρόσωπο που μπορεί να ενώσει τις προοδευτικές δυνάμεις οδήγησαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην επίμαχη ανάρτηση. Η δε αναφορά από τον στενό του συνεργάτη Ευάγγελο Αποστολάκη επιβεβαίωσε πως ο στόχος ήταν ο Αλ. Τσίπρας, παρά τις μετέπειτα διαψεύσεις από το περιβάλλον Κασσελάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός προτίμησε τη σιωπή. Δεν έκανε καμία δήλωση, ενώ δεν υπήρξε και καμία διαρροή από το περιβάλλον του. Αλλωστε, είναι σαφές ότι ακόμη είναι νωρίς για την επιστροφή του και δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε βιαστικές κινήσεις, ούτε θέλει να «χρεωθεί» την υπονόμευση του διαδόχου του. Με το ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα και με άγνωστη την επόμενη ημέρα, δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή κίνηση για τη συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων. Τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ο πρώην πρωθυπουργός θα τηρεί στάση αναμονής «κερδίζοντας χρόνο».

Ωστόσο, οι πάλαι ποτέ «προεδρικοί» που ασφυκτιούν στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη δεν άντεξαν και σήκωσαν το γάντι. Ολοι γνώριζαν ότι κυκλοφορούσε κείμενο και μάζευαν υπογραφές για να συνεδριάσουν τα όργανα, ωστόσο η επιστολή των «87» προκάλεσε τεκτονικές δονήσεις στην Κουμουνδούρου εκφράζοντας μια «γενική διαμαρτυρία». 

Οι «87» ζητούν εσωτερικό δημοψήφισμα για την Κεντροαριστερά, αφήνοντας αιχμές για τις απολύσεις, την αναστολή του καθημερινού φύλλου της Αυγής, αλλά και υπαινιγμούς για τα περί μαύρου χρήματος. «Απαιτείται μια συντεταγμένη συζήτηση στο κόμμα μας τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα, όσο και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν. 

Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος πρέπει να πάρουν τις τελικές αποφάσεις», σημείωναν χαρακτηριστικά στην επιστολή οι «87» και προσέθεταν: «Διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών, επειδή διατυπώνουν την άποψή τους, είναι μακριά από την κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος. Οπως, επίσης, τραυματίζει τον χώρο μας το να ανοίγει ξαφνικά, δημόσια και με υπαινιγμούς μια συζήτηση περί ηθικής και διαφάνειας στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει κανένα έρεισμα».

Την επιστολή υπέγραφαν επτά βουλευτές, οι Ολγα Γεροβασίλη, Διονύσης Καλαματιανός, Χρήστος Γιαννούλης, Αθηνά Λινού, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μίλτος Ζαμπάρας και Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, και στελέχη όπως οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιάννης Ραγκούσης, Χρήστος Σπίρτζης, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Βασιλειάδης, Μαρία Ρεπούση, Γιώργος Τσίπρας και Ζανέτ Τσίπρα.

Αίσθηση προκάλεσε ότι πρόσωπα που ανήκαν στους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, όπως η Ελένη Αυλωνίτου και η Τζένη Αρσένη, έβαλαν την υπογραφή τους στην επιστολή.

Οι «ανέγγιχτοι»

Ιδιαίτερη σημασία, βέβαια, έχει το γεγονός πως υπέγραψαν επτά βουλευτές, τους οποίους, όπως έλεγαν ορισμένοι από τους υπογράφοντες, «η ηγεσία δεν θα μπορέσει να τους πειράξει», καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να απολέσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην περίπτωση που χάσει πέντε βουλευτές. Μάλιστα, σημείωναν πως υπήρχαν και άλλοι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα που ήθελαν να υπογράψουν.

Οι υποστηρικτές του Στ. Κασσελάκη πέρασαν στην αντεπίθεση διαδικτυακά συλλέγοντας υπογραφές για τη στήριξή του, ενώ ανήρτησαν κείμενο, με το οποίο ζητούσαν να διαβαστεί στα όργανα του κόμματος. Στο κείμενο εκφράζουν την οργή τους για τις καθημερινές δηλώσεις στελεχών του κόμματος, τα οποία συνεχώς αμφισβητούν τοποθετήσεις και αποφάσεις του Στ. Κασσελάκη, και θεωρούν πως ένα σημαντικό μέρος του κομματικού μηχανισμού δεν σέβεται την εντολή που έδωσαν τα μέλη στις εσωκομματικές εκλογές και στο τελευταίο Συνέδριο. 

Παράλληλα, σημειώνουν πως δεν έδωσαν σε κανέναν εντολή να ανοίξει συζήτηση περί ένωσης των κεντροαριστερών δυνάμεων σε επίπεδο κορυφής και ζητούν λεπτομερή ανάλυση των εσόδων και των εξόδων του κόμματος, καθώς επίσης και στοιχεία για τον αριθμό και τη μισθοδοσία οργάνων, επιστημονικών συνεργατών και άλλων εργασιακών συμβάσεων.

Οι υποστηρικτές του Στ. Κασσελάκη μιλούν για νέα απόπειρα πραξικοπήματος μετά το Συνέδριο, ενώ τα τεκταινόμενα σχολίασε με ανάρτησή του και ο αδελφός του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κασσελάκης χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για τους «87», αν και λίγες ώρες μετά τη διέγραψε. «Στέφανος: Θέλω διαφάνεια και κανένα συμφέρον στην επιβίωση του κόμματος, έτσι ώστε να υπηρετούμε το συμφέρον της βάσης και όχι των λίγων. ‘‘87’’: Θέλουμε συμφέροντα, διαπλοκή και μαύρο χρήμα.

Ετσι, άλλωστε, κάνουν όλα τα μεγάλα κόμματα, άρα και το σωστό», έγραψε χαρακτηριστικά. Αντιθέτως, σε πιο χαμηλούς τόνους αλλά με καρφιά και αιχμές ήταν η πρώτη αντίδραση κύκλων της Κουμουνδούρου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ο πρόεδρός του Στέφανος Κασσελάκης δεν φοβήθηκαν ποτέ τον διάλογο. Ολες οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες και βεβαίως σεβαστές», σημείωναν και κατέληγαν με νόημα: «Ωστόσο, είναι απορίας άξιον γιατί επιλέχθηκε να εισαχθούν στον δημόσιο διάλογο πρόωρα, από τη στιγμή που έχουν ήδη συγκληθεί τα όργανα. Ως γνωστόν, στις 4/7 θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και στις 7/7 η Κεντρική Επιτροπή».

Ωστόσο, από τις δηλώσεις των στελεχών που ακολούθησαν διεφάνη πως η σύγκρουση μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος υπέγραψε το κείμενο των «87», δήλωσε πως «είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι θα μετατρέψει οποιοδήποτε κόμμα σε κόμμα υπαλλήλων και δουλικών», ενώ υποστήριξε πως «αν ο κ. Κασσελάκης πάει σε εκλογές ξανά -πήρε 75.000 ψήφους για να εκλεγεί στον β’ γύρο απέναντι στην κυρία Αχτσιόγλου- αυτή τη στιγμή δεν θα πάρει ούτε τις μισές από τις 75.000 ψήφους».

Η απάντηση ήρθε από τον πρώην γραμματέα του κόμματος Πάνο Ρήγα, που κάλεσε τον Γ. Ραγκούση να είναι πιο προσεκτικός στις τοποθετήσεις του για έναν χώρο που τον υποδέχθηκε, ενώ χαρακτήρισε άτοπο το κείμενο των «87», καθώς ήδη είχε ανακοινωθεί η συνεδρίαση των οργάνων.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί κυκλοφόρησε το κείμενο, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του κόμματος ότι θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου», σημείωσε η γραμματέας της Κ.Ο. Θεοδώρα Τζάκρη, προσθέτοντας πως «οι συνάδελφοι θα μπορούσαν να περιμένουν τη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου αντί να παραβιάζουν απροκάλυπτα τις οργανωτικές δημοκρατικές αρχές».

Η Ο. Γεροβασίλη, από την πλευρά της, ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει επιστολή ρήξης, δεν υπάρχει ρήξη και δεν υπάρχει αμφισβήτηση του προέδρου, του Στέφανου Κασσελάκη», ενώ επιτέθηκε στους «διαδικτυακούς» υποστηρικτές του για την κίνησή τους να μαζέψουν υπογραφές. «Ο Αλέξης Τσίπρας από μόνος του έχει αποσυρθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και άνοιξε τις διαδικασίες, έκατσε στην άκρη, παραμέρισε, για να προχωρήσει μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια τα μέλη του επέλεξαν τον πρόεδρό του», σχολίασε απαντώντας στις βολές ότι πίσω από το αντάρτικο κρύβεται ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ προσέθεσε: 

«Οταν κάποιος φαντάζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έφυγε από πρόεδρος του κόμματος για να υποσκάψει το κόμμα, αντιλαμβάνεστε ότι είναι κακόβουλη σκέψη». Ο Χ. Σπίρτζης, από την πλευρά του, τόνισε πως δεν πρόκειται οι επτά βουλευτές που υπογράφουν να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μετωπική σύγκρουση

Τα δύο στρατόπεδα ετοιμάζονται για μετωπική σύγκρουση την Πέμπτη στην Πολιτική Γραμματεία, ένα όργανο που είχε βάλει στη ναφθαλίνη ο Στ. Κασσελάκης, καθώς η συντριπτική του πλειοψηφία ανήκει στους «αντιφρονούντες». Η συνεδρίαση αυτή αναμένεται εκρηκτική, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί απέναντι στην Ο. Γεροβασίλη, τον Αλ. Φλαμπουράρη, τον Γ. Ραγκούση, τον Θ. Θεοχαρόπουλο που απέλυσε, τον Κώστα Ζαχαριάδη, οι οποίοι υπέγραψαν το κείμενο των «87», ενώ ακόμη πιο σκληρή αναμένεται η αντιπαράθεση την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή. 

Οπως έλεγαν στενοί συνεργάτες του Στ. Κασσελάκη, πλέον το κλίμα είναι τόσο κακό, ώστε είτε η σύγκρουση αυτή θα λειτουργήσει αποσυμπιεστικά ή θα δρομολογήσει μία ακόμη διάσπαση, αν και αυτό το σενάριο δεν θεωρούν πως έχει μεγάλες πιθανότητες.

Στους «αντιφρονούντες» προστέθηκαν πρόσωπα από το στρατόπεδο Κασσελάκη, αλλά και από αυτό του Νίκου Παππά, αν και ο τομεάρχης Οικονομικών δήλωσε στον Real FM πως δεν συμφωνεί με το κείμενο και ότι θα το είχε υπογράψει αν ήταν θετικός με αυτό.

Ωστόσο, είναι φανερό πως το εσωκομματικό πεδίο αυτή τη στιγμή είναι κινούμενη άμμος, καθώς αυξάνονται οι «δυσαρεστημένοι», αν και ο Στ. Κασσελάκης διατηρεί τις δυνάμεις του. Το κλίμα επιδεινώθηκε και από την αναστολή της καθημερινής έκδοσης της «Αυγής» και τα όσα ακολούθησαν. Οπως έλεγαν το προηγούμενο διάστημα συνεργάτες του Στ. Κασσελάκη, τα κομματικά media κόστιζαν τον χρόνο 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ η κρατική επιχορήγηση είναι πλέον μόλις 4 εκατ. ευρώ από 8 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Ο Στ. Κασσελάκης μίλησε για ένα ζήτημα που τον βαραίνει εδώ και μήνες, υποστηρίζοντας πως «δυστυχώς έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση που δεν μας δίνει πολλές επιλογές». Μάλιστα, άφησε αιχμές για όσους αντιδρούν λέγοντας πως «η απόφαση για να κλείσει το ημερήσιο φύλλο είχε ληφθεί από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πριν από την εκλογή μου ως προέδρου. Απλώς ο προκάτοχός μου δεν την εφάρμοσε αυτήν την απόφαση». 

Ανακοίνωσε, μάλιστα, πως θα δωρίσει ο ίδιος στο κόμμα 20.000 ευρώ, που είναι το μάξιμουμ που του επιτρέπει ο νόμος, και έστειλε sms σε όσους συμμετέχουν στα όργανα και στους βουλευτές ζητώντας τους να προσφέρουν και εκείνοι ό,τι μπορούν για να αντιμετωπιστεί η τραγική οικονομική κατάσταση του κόμματος και να πληρωθούν οι μισθοί του Ιουνίου, ύψους 375.000 ευρώ.

Η απόφαση της ηγεσίας είναι να συνεχίσει η κυριακάτικη έκδοση, ενώ οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν πως θα αξιοποιηθούν και στο site της εφημερίδας. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν επαναλαμβανόμενες εικοσιτετράωρες απεργίες, κάνοντας λόγο για «πολιτική απόφαση». 

Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Καπνισάκης, και η γραμματέας της Κ.Ε., Ράνια Σβίγκου, στη συνάντηση που είχαν με τους εργαζομένους, εμφανίστηκαν ανένδοτοι για την κυκλοφορία του καθημερινού φύλλου. Δεν είναι η πρώτη φορά που η «Αυγή» αντι- μετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Στις αρχές του 2022, ο Αλ. Τσίπρας είχε αποφασίσει το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας, αλλά είχε υπαναχωρήσει μετά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων.

Το κάλεσμα Κασσελάκη, η πενιχρή ανταπόκριση και η ενόχληση Τσίπρα

Εκτός από τα SMS που έστειλε η Οικονομική Διεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στους βουλευτές και στα στελέχη του κόμματος, ώστε να ζητήσει τη συνδρομή τους για να πληρωθεί η μισθοδοσία των εργαζομένων στα κομματικά μέσα ενημέρωσης, υπήρξε και μια επιστολή την οποία έστειλε η ηγεσία του κόμματος στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας να συνδράμει οικονομικά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μήνυμα που έλαβαν οι βουλευτές αναφερόταν ότι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ επιτάσσουν τη μέγιστη δυνατή συμβολή όλων των κορυφαίων στελεχών. «Σας παρακαλούμε να συνδράμετε είτε με δωρεά είτε με σύναψη δανείου, προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του μήνα Ιουνίου για τα μέσα του κόμματος, συνολικού ύψους 375.146 ευρώ», τονιζόταν στο κείμενο.

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα Κασσελάκη πάντως δεν ήταν μεγάλη. Εως το απόγευμα της Παρασκευής μόνο ο βουλευτής Ευβοίας Σίμος Κεδίκογλου είχε ανακοινώσει ότι έχει καταθέσει ένα ποσό για την πληρωμή των εργαζομένων. Πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, μάλιστα, αναφέρουν ότι από τους «87» που υπέγραψαν το κείμενο κατά της ηγεσίας και διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο της «Αυγής» μόνο δύο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση να συνδράμουν, αλλά και μία βουλευτής. Το ποσό που είχε συγκεντρωθεί από αυτά τα τρία στελέχη δεν ξεπερνούσε τα 700 ευρώ. 

Και ενώ η Κουμουνδούρου διέρρεε έως το βράδυ της Παρασκευής ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανταποκρίθηκε, ήρθε μια οργισμένη απάντηση του πρώην πρωθυπουργού ο οποίος κατηγόρησε τους υπεύθυνους του ΣΥΡΙΖΑ για χυδαιότητα με την οποία χειρίζονται ευαίσθητα θέματα και προσέθεσε ότι θεωρεί αυτονόητο πως μόλις επιστρέψει από το εξωτερικό όπου βρίσκεται θα συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση της «Αυγής». Στην άτυπη ενημέρωση κύκλων του πρώην πρωθυπουργού τονίζεται ότι η αγωνία των εργαζομένων δεν μπορεί να γίνεται εμπόρευμα για εσωκομματική κατανάλωση.

Πηγή: Realnews

Νέος εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ – Ποια στελέχη τάσσονται με τον Κασσελάκη και ποια με τον Τσίπρα