MENU

Ο εργαζόμενος δεν δύναται να αρνηθεί την εξαήμερη εργασία, η οποία αρχίζει να εφαρμόζεται από σήμερα στη μεταποίηση και τη βιομηχανία.

Το μέτρο δεν εφαρμόζεται στο δημόσιο. Αφήνει όμως ουσιαστικά πάλι απροστάτευτους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα στη βιομηχανία και τη μεταποίηση και ειδικά τις μητέρες που έχουν αυξημένες υποχρεώσεις στην οικογένεια και τη φροντίδα των παιδιών.

Οι εργαζόμενοι /ες θα πρέπει να μη φέρνουν αντιρρήσεις ούτε να δυσανασχετούν αν αντί να πάνε κάπου το Σαββατοκύριακο με την οικογένεια θα πρέπει να ακολουθήσουν μονομερώς τη βούληση του εργοδότη.

Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις

Απασχόληση και κατά την 6η ημέρα δηλαδή το Σάββατο με προσαύξηση 40% στο ωρομίσθιο.

Η εβδομαδιαία ανάπαυση δεν θα είναι 48ωρη αλλά 24ωρη.

Το καθημερινό ωράριο (Δευτέρα-Παρασκευή) μπορεί να φτάνει το 10ωρο με πρωτοβουλία της επιχείρησης χωρίς την καταβολή υπερωριών στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας (την 6η ημέρα παραμένει στο 8ωρο). Τα ρεπό περιορίζονται σε ένα την εβδομάδα.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας

Η εξαήμερη εργασία επιτρέπεται:

α) στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας από τη φύση τους, που λειτουργούν όλες τις ημέρες της εβδομάδας επί 24ωρου με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα 5θήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους, καθώς και

β) στις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας που λειτουργούν 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα επί 24ωρου βάσεως με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους, σε περίπτωση αυξημένου φόρτου εργασίας, με υποχρέωση σχετικής δήλωσης στο Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Η έκτη μέρα εργασίας επανήλθε με νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο (Ν. 5053/2023), ο οποίος ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων προκειμένου να εξισορροπήσει θεωρητικά την ψηφιακή κάρτα εργασίας στις επιχειρήσεις.

Η πρόβλεψη αυτή του νομοθέτη δεν ισχύει πάντως στον Τουρισμό – Επισιτισμό.

Πηγή: newsbomb.gr

Εξαήμερη εργασία: Ολική επαναφορά στις εργασιακές συνθήκες πριν το 1981